Het energiewiel opnieuw uitvinden? Tuurlijk niet!

14 augustus 2017

Steeds vaker slaan ‘groene’ burgers en organisaties die zich bezig houden met duurzaamheid en milieu de handen ineen om samen te werken op lokaal of provinciaal niveau. En dat is reuzehandig voor mensen die ook tot actie willen overgaan. Het is namelijk een stuk makkelijker als je voor allerlei informatie bij één adres terechtkunt. Of meteen kunt aansluiten bij lopende acties. We hebben een aantal samenwerkingen op een rij gezet.

Buurkracht energiewerkplaats drenthe
Energiewerkplaats Drenthe, een van de nieuwste samenwerkingen (foto: Marcel van Vulpen)

Energiewerkplaats Drenthe

Energiewerkplaats Drenthe is een spiksplinternieuwe samenwerking. Natuur en Milieufederatie Drenthe, Drentse KEI, Buurkracht, SEN (Samen Energie Neutraal) en Hanzehogeschool Groningen (Onderzoeksgroep Energie en Gedrag van het kenniscentrum Energie) hebben hun kennis en kunde hierin gebundeld. Lokale initiatieven kunnen hier aankloppen voor ondersteuning bij energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen via buurtbegeleider Marjan Hendriks.

Energiewerkplaats Fryslân

Energiewerkplaats Fryslân is een samenwerking tussen Doarpswurk, de Friese Milieu Federatie en Ús Koöperaasje. Het ondersteunt de ontwikkeling van duurzaamheidsinitiatieven op lokaal niveau. Sinds begin dit jaar werkt Energiewerkplaats Fryslân samen met Buurkracht. Daar waar de Energiewerkplaats vooral ondersteunt bij collectieve duurzame energieproductie, richt Buurkracht zich op gezamenlijke energiebesparing in dorpen en buurten. Ze zijn goed bereikbaar met een formulier op hun website.

SLIM Wonen met energie

SLIM Wonen met energie is in Drenthe, Groningen en Friesland de schakel tussen huizenbezitters, de overheid en bedrijven bij het stimuleren van energiebesparing in woningen. Het helpt particulieren in de oriënterende fase en particulieren die op het punt staan maatregelen toe te passen aan hun woning in Drenthe, Groningen en Friesland. SLIM is zowel telefonisch als via de e-mail goed te bereiken.

Bespaar Energie in Limburg

32 Limburgse gemeenten en talloze andere organisaties vormen Bespaar Energie in Limburg. Dit initiatief geeft algemene, actuele informatie over wie kan ondersteunen bij plannen om energie te besparen en op te wekken. Ook geeft het informatie over mogelijke maatregelen die iemand kan nemen en hoe optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die de eigen gemeente biedt.

Benieuwd naar samenwerkingen bij jou in de buurt? De buurtbegeleiders van Buurkracht weten meer!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?