Het Ven wint actie ‘Lamp uit, kaars aan’

28 oktober 2014

De online actie ‘Lamp uit, kaars aan’ van Buurkracht eindigde 24 oktober in een bloedstollende nek-aan-nekrace tussen Venlo ’t Ven en Breda Princenhage – Ambachtenbuurt. De uiteindelijke zege ging met 1075 virtueel aangestoken kaarsjes naar ’t Ven. Robert Lommen, initiatiefnemer in ’t Ven, nam tijdens de Buurtendag van Buurkracht op 27 oktober in Den Bosch een cheque in ontvangst ter waarde van € 454,-, te besteden aan een goed doel in hun eigen buurt: nieuwe spellen voor Kindervakantiewerk ’t Ven.

Buurkracht  mg 2478 klein buurtendag lamp
Prijswinnaars Emiel Rouws (links) uit Princenhage – Breda en Robert Lommen uit ’t Ven – Venlo (rechts). Midden: Roel Woudstra van Buurkracht

Met de actie ‘Lamp uit, kaars aan’ vroeg Buurkracht aandacht voor de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober. Die avond ging in veel Buurkrachtbuurten het licht een uur uit. Daarnaast konden buurten online meedingen naar een buurtprijs door zo veel mogelijk virtueel aangestoken kaarsjes te verzamelen op www.buurkracht.nl/lamp-uit-kaars-aan. Van de twaalf buurten die de handschoen oppakten, liepen ’t Ven en Princenhage om en om op kop. Op alle mogelijke manieren riepen de twee buurtteams mensen op om op hun buurt te stemmen. Het bleef tot het laatste uur spannend.

Thriller

Robert Lommen van ’t Ven heeft zicht tot het uiterste ingespannen voor de winst: “Toen ik op maandag zag dat wij op achterstand stonden, ben ik gestart met een Facebook-, e-mail- en app-campagne. Tot ’s avonds laat heb ik berichten gestuurd naar familieleden, vrienden en bekenden. Zelfs de gemeente Venlo en enkele lokale politieke partijen hebben opgeroepen om op ons te stemmen. Dinsdag-, woensdag- en donderdagavond ben ik langs de deuren gegaan om stemmen te werven. Vrijdagmiddag stond ’t Ven helaas toch weer achter. In een laatste poging heb ik nog een paar apps de buurt in gestuurd en toen ben ik lekker met de familie naar de kermis gegaan. Bij thuiskomst zag ik dat de carnavalsvereniging, de voetbalclub en nog meer mensen aan het appen en stemmen waren gegaan, binnen en buiten ‘t Ven. Het was een ware nek-aan-nekrace geworden. Ik heb de afloop thuis op de bank gevolgd. Het was net een thriller.”

Hartstikke blij

De hoofdprijs gaat naar een lokaal doel: Kindervakantiewerk ’t Ven, een stichting die activiteiten organiseert voor de kinderen uit ‘t Ven. Lommen: “Het KVW kan deze bijdrage goed gebruiken, bijvoorbeeld voor nieuwe spellen en de reparatie van de ranjatap. Ik ben er hartstikke blij mee.” Ook het buurtteam van Princenhage heeft alles uit de kast gehaald, maar moest het uiteindelijk doen met de tweede prijs: een cheque ter waarde van € 350,-. Emiel Rouws uit Princenhage: “Daar zijn we heel blij mee. We gaan het geld aan het buurthuis besteden dat een paar jaar terug door bewoners is gekocht, of aan een speeltuintje voor de basisschool.”

Over Buurkracht

Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V. dat erop gericht is buurten bij elkaar te brengen om samen met energiebesparingsmaatregelen aan de slag te gaan. Betrokken buurtbewoners nemen het voortouw en Buurkracht ondersteunt. Zo’n veertig buurten in het noorden, oosten en zuiden van het land zijn inmiddels als Buurkrachtbuurt actief.

Meer informatie: marije@buurkracht.nl.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?