Het Ven loopt warm voor zonne-energie

07 oktober 2014

Topdrukte in gemeenschapshuis de Bantuin op 2 oktober. Bijna 70 buurtbewoners kwamen op de buurtbijeenkomst van Buurkracht af. Initiatiefnemer Robert Lommen is opgetogen: “Een mooie opkomst, en ik heb van veel mensen gehoord dat ze blij zijn dat ze erbij waren. Die zijn echt enthousiast geworden.”

Robert opende de avond zelf. Hij heette iedereen welkom, presenteerde agenda en vertelde kort wie hij was en waarom hij daar stond. Een energierekening van nul euro, dat is het streven. Jan Linssen, medeoprichter van VenloEnergie, is het al gelukt. Hij was er ook om uit de doeken te doen hoe hij dat gedaan had. Robert wekt al wel zijn eigen elektriciteit op, nu die gasrekening nog verder omlaag. Niet alleen van hemzelf, maar liefst van de hele buurt. Na de bevlogen verhalen van de Venlonaren, kwam buurtbegeleider Patricia Vinclair aan het woord over Buurkracht. Haar eerste presentatie tijdens een buurtbijeenkomst. “Ik was bloedzenuwachtig, maar het ging gelukkig heel goed”, zegt ze. Mark Plaggenborg van Kies Groen Licht is inmiddels een echte routinier. Hij sloot het gedeelte voor de pauze af met de bespaarmogelijkheden die hij in de buurt had aangetroffen.

Deurbel op zonne-energie

Na de pauze volgde het spannendste deel: de presentatie van de eerste buurtacties. Robert: “We hebben een lokale partij gevonden voor zonnepanelen die goed en betrouwbaar is en een scherpe prijs biedt. Die prijs wordt nog scherper naarmate er meer huishoudens meedoen. Voor die actie was bijzonder veel belangstelling. We kregen veel vragen, maar ook meteen veel aanvragen.” Heel origineel is de actie met de solardeurbel die Robert heeft opgezet. “Ik heb weleens gelezen dat een elektrische deurbel continu 2-3 watt verbruikt. Het zou toch mooi zijn als die stroom geleverd wordt via een zonnepaneeltje, had ik bedacht. En toen ik daar op ging googelen, bleek dat er afstudeerders aan een technische hogeschool op hetzelfde idee waren gekomen. Zij hebben zo’n deurbel gemaakt, en als we er honderd afnemers voor vinden, kan ik hem voor € 23,- leveren. Een klein bedrag dat je in 3 jaar terugverdient.”

Vakanties voor kinderen

Venlo Het Ven doet ook mee aan de actie Lamp uit, kaars aan. “In het kader van de Dag van de Duurzaamheid kunnen mensen op buurkracht.nl ook virtueel een kaarsje aansteken. De buurt met de meeste kaarsen, krijgt een mooie prijs. Als wij winnen, schenken wij spellen en benodigdheden voor het kamp aan de stichting Kindervakantiewerk 't Ven. Zij organiseren jaarlijks een kamp voor de basisschoolleerlingen van 't Ven en andere activiteiten voor de kinderen uit onze buurt. Een mooie besteding.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?