Het Ven in Ons Huis Verdient Het van RTL4

13 november 2014

Een energierekening van nul euro, wie wil dat niet? Het RTL4-programma Ons Huis Verdient Het, onderdeel van de gelijknamige campagne, spoort Nederlandse huishoudens aan energie te besparen. En laat daarbij inspirerende voorbeelden zien van buurten die op de goede weg zijn. Op 23 november besteedt het programma aandacht aan ‘t Ven, waar bewoners samen aan de slag zijn met energiebesparende maatregelen. Bekijk hier alvast the making of!

De cameraploeg van RTL4 was in november te gast in ‘t Ven. Ze filmden initiatiefnemer Robert Lommen tijdens zijn actie met de Solar Bell, een deurbel op zonne-energie. “Als heel Europa de elektrische deurbel zou vervangen door een Solar Bell, kunnen er twee kolencentrales uitgeschakeld worden”, legt hij uit. Hij nam de cameraploeg dan ook direct mee de straat in om bij enkele buren de deurbel te vervangen. “Een fluitje van een cent, iedereen die een schroevendraaier vast kan houden, kan het. En het kost bijna niks.”

Nog meer energie besparen

Ruime aandacht ging bij de opnames ook uit naar Roberts persoonlijke drijfveren. “Heel simpel”, zeg hij. “Ik heb kinderen. Wij hebben het nu goed, maar ik wil dat mijn kinderen en kleinkinderen het ook nog goed hebben. Het is onzin om dan te denken dat je zelf niks kunt doen. Dat kan wel. Dat wil ik laten zien. En een tweede punt is: het bespaart gewoon geld.”

Inzicht in je energieverbruik

Robert wordt ondersteunt door Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V. Buurtbewoners die zich aanmelden op buurkracht.nl zien op hun persoonlijke pagina’s welke energiebesparende maatregelen voor hen interessant kunnen zijn. “En met een slimme meter kun je inzicht krijgen in je energieverbruik en dit vergelijken met het gemiddelde verbruik uit onze buurt. En verbruik je meer dan je buurman dan gaat op een gegeven moment echt de knop om, en wil je ook gaan besparen”, eindigt Robert.

Voor wie benieuwd is naar de beelden en meer wil weten over het buurtteam, Buurkracht en de energiebesparingsacties: kijk zondag 23 november om 16.30 uur naar Ons Huis Verdient Het op RTL4.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?