Het kan wél. Ook als iedereen zegt dat het niet kan

24 augustus 2017

“Urgenda bewijst dat het wél kan. Zo hebben we in 2008 de eerste elektrische auto’s uit Noorwegen naar Nederland gehaald. Daar gaat het nu hard mee. Als je duidelijk maakt dat wat iedereen onmogelijk acht, gewoon kan dan komt er vaak beweging," vertelt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda.

Deze uitspraak maakt onderdeel uit van een reeks duurzame uitspraken en quotes, je leest hier ook de verhalen achter de uitspraak.  

Wij willen zon

Buurkracht tegel marjan %281%29
Marjan Minnesma bewijst met Urgenda dat het wel kan!

“Waarmee Urgenda zelf het verschil heeft gemaakt? Het ligt voor de hand om de Klimaatzaak tegen de Nederlandse Staat te noemen waarmee we wilden afdwingen dat de overheid meer maatregelen zou nemen tegen de CO2-uitstoot. Het nieuws dat de rechter ons in het gelijk stelde, ging binnen een halfuur de hele wereld over. Dat dit zo’n schokgolf teweeg zou brengen, had ik niet verwacht. Toch vind ik zelf onze actie Wij willen zon! uit 2010 een minstens net zo grote mijlpaal. Daarmee hebben we 50.000 zonnepanelen naar Nederland gehaald die vanaf het voorjaar van 2011 allemaal zijn geïnstalleerd. Op die manier hebben we echt de markt voor zonne-energie opengebroken. Gewoon door te laten zien dat het kón.”

Samen aan de slag 

"Lokale initiatieven als Buurkracht zijn geweldig en broodnodig. Het telt nu nog niet voldoende op, maar het gaat erom dat er een grondlaag ontstaat waardoor mensen na gaan denken over wat ze zelf kunnen en moeten doen. Er zou in elk dorp een Buurkrachtbuurt moeten zijn: samen aan de slag! Dan merken mensen dat het makkelijker is dan ze denken. Als je voor een berg staat, zie je ertegenop. Maar als je er eenmaal bovenop staat, denk je: dat viel eigenlijk best mee.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?