Het is zomer: tien tips om energie te besparen in je tuin

29 juli 2018

Het is weer de tijd van het jaar om lekker de tuin te onderhouden, te barbecueën en tot diep in de avond op het terras van het warme weer te genieten. Dat kost allemaal energie, maar daar kun je een hoop van afknabbelen. Tien tuintips voor een lagere energierekening.

Buurkracht tuintips
In en rondom je tuin is volop energie te besparen

1. Kies voor buitenverlichting op zonne-energie

Dit wordt een trend: tuinlampen op minizonnepanelen. Ze zijn voorzien van een batterijtje dat overdag oplaadt en ‘s avonds urenlang verlichting in je tuin geeft. Supermilieuvriendelijk en het scheelt je ook nog eens gedoe met elektriciteitskabels in je tuin.

2. Sluit een bewegingsmelder aan op je buitenverlichting

Daarmee brandt je buitenlamp alleen als dat zinvol is:’s avonds en ’s nachts als er iemand in de buurt is. Zorg wel dat je dan ook ledverlichting in de tuin hebt; spaarlampen kunnen niet goed tegen veel in- en uitschakelen

3. Bespaar stroom bij het tuinonderhoud

Elektrisch tuingereedschap is er in allerlei soorten en maten, van de bladblazer tot de grasmaaier, hakselaar, heggenschaar en de hogedrukreiniger. Bedenk goed welke apparatuur je echt nodig hebt en gebruik waar mogelijk energiezuinige modellen.

4. Maai je gras niet te kort

Het klinkt contra-intuïtief, maar als je energie wil besparen en je hebt een elektrische maaimachine, kun je je gazon beter niet te kort maaien. Gras groeit namelijk minder snel als het langer is. Dus dan kun je je maaimachine ook langer in de schuur laten staan. Bovendien heeft iets langer gras minder water nodig.

5. Wees spaarzaam met de terrasverwarmer

Terrasverwarmers zijn energieslurpers waar je u tegen zegt. Een dikke fleecetrui of een dekentje is een stuk voordeliger. Om je een idee te geven: 100 uur je terrasverwarming op de hoogste stand is goed voor evenveel stroomverbruik als een paar honderd wasjes. 

6 Let op je vijverpomp

Gezellig, een vijver in de tuin. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo’n pomp continu draait, kost je dat zo’n € 40,- per jaar. En dat kan bij zwaardere pompen flink oplopen: tot zo’n € 370,-. Let er dus op dat je een vijverpomp kiest die niet meer vermogen heeft dan nodig is. En zet ‘m bijvoorbeeld alleen maar aan als je in de tuin zit.

7. Laad je telefoon op met zonne-energie

Voor een paar tientjes koop je tegenwoordig een zonne-oplader voor je smartphone of tablet. Handig voor in de tuin, en je draagt er ook weer een steentje mee bij aan het milieu.

8. Bespaar energie met een heg

Heb je een muur waar de wind vaak op staat? Zet er een heg of druivenstruik voor, zodat de muur minder snel afkoelt. Zeker als je muur niet top geïsoleerd is, scheelt je dat in de stookkosten. 

9. Plant een boom

Tuin op het zuiden? Met een boom die schaduw op je woning werpt, blijft het in de zomer koeler in huis. Wél goed snoeien als het buitenseizoen voorbij is, zodat je in de winter juist extra zonlicht binnenkrijgt.

10. Hang de was buiten op

Vergeet de droger en hang je schone was bij goed weer in de tuin te drogen. Kost je vijf minuten en je krijgt er heerlijk frisse was voor terug. Helemaal gratis!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?