10 lentetips om (samen) energiewinst te pakken

05 mei 2018

De temperatuur stijgt, de zon laat zich zien en je komt elkaar weer tegen op straat: de lente is begonnen. Dat is mooi, want er valt nu heel wat energiewinst te halen in je huis. Tien energietips waar je meteen iets mee kunt doen; alleen, met je gezin of met de buurt. En dat is goed nieuws voor het milieu, je vakantiebudget en het is nog gezellig ook.

Lang leve de zon

Buurkracht 2017 03 20 22 03 08
In de lente kunnen de lampen weer vaker uit

1 Opgewekt de zomer in! Zonnepanelen zijn populair. Niet zo gek, want ze zijn betaalbaar en er is zonlicht genoeg in ons land. Je energierekening gaat omlaag en je draagt nog bij aan het milieu ook. Je bespaart € 450,- en 1.300 kg CO2-uitstoot per jaar. Je investeert zo’n € 2.900,-.

Tip: doe het samen! Samen doen met je buurt is makkelijker, voordeliger en leuker. Buurkracht helpt je daarbij. Al meer dan 270 buurten en dorpen doen mee. Meer weten? Kijk hier of neem contact op.

2 Laat de zon binnen! Doe de gordijnen open en zet grote planten die veel licht tegenhouden opzij. Zo hoef je overdag geen lampen aan te doen en helpt de zon je kamers te verwarmen. Je bespaart ongeveer € 10,- per jaar. Heb je een grotere woning met enkel glas, dan is het nog een stuk meer. Met echt isolerende gordijnen kun je bij een woning 110 kg CO2 en €170 per jaar aan gas besparen.

3 Beweeg het licht uit! Maak er een natuurlijke gewoonte van om het licht uit te doen als je de ruimte verlaat. Of plaats een bewegingssensor, die kost je zo’n € 15,-. Je bespaart € 5,- en 22 kg CO2-uitstoot per jaar.

Tip: wil je leuke bespaartestjes en stickertjes voor het gezin? Bestel een of meer Jaarbespaarplaten met stickervellen, gratis via noortje@buurkracht.nl.

4 Led is in! Vervang je gloeilampen door energiezuinige ledlampen. Die geven ondertussen mooi en warm licht. Begin met de lampen te vervangen die het vaakst branden. Een ledlamp kost je zo’n € 3,-. Je bespaart tot € 40,- per jaar.

Lentespetters

5 Zonnig warm water! Het kost veel energie om je badwater en douchewater op te warmen. Met een zonneboiler bespaar je daar zo goed als de helft op doordat je zonne-energie gebruikt. Je bespaart € 60,- en 280 kg CO2-uitstoot per jaar. Een zonneboiler krijg je voor ongeveer € 2.500,-.

Tip: ook hier is samen doen handig! Buurkracht heeft een mooi jaarboek gemaakt waarin je kunt zien hoe duizenden buurtgenoten daar energie van krijgen. De moeite waard om een kijkje te nemen via www.buurkrachtjaarboek.nl.

Buurkracht 2017 03 20 22 11 51
Tijdens het douchen kun je veel besparen

6 Korter douchen! Wist je dat ruim 80 procent van het warme water dat je thuis gebruikt, opgaat aan douchen? Stap er voortaan vijf minuten per dag onder in plaats van het gemiddelde van negen. Dat maakt je niet minder schoon of warm, maar het levert wel wat op. Je bespaart € 80,- en 180 kg CO2-uitstoot per jaar.

7 Minder badderen! Een bad nemen kost twee keer zo veel warm water als even lekker douchen. Ga dus wat minder vaak in bad. Je bespaart € 10,- en 30 kg CO2-uitstoot per jaar.

8 Besparend mondstuk! Met speciale mondstukken op je kraan bij de keuken en de wastafel krijg je nooit te veel water. Neem het huidige mondstuk mee naar de winkel voor de juiste maat. Je krijgt ze voor een paar euro. Je bespaart € 10,- en 20 kg CO2-uitstoot per jaar.

9 Slimmer mengen! Mengkranen geven sneller water van de juiste temperatuur – er spoelt dus minder water ongebruikt weg. Mengkranen met één handel die tot de helft van de draai geen warm water geven, besparen extra gas omdat ze voorkomen dat je ongemerkt warm water bijmengt. Voor zo’n € 20,- vind je ze wel. Je bespaart € 5,- per jaar.

10 Waterbesparende douchekop! Twintig procent minder water onder de douche? Dat kan toch niet lekker douchen zijn? Niets is minder waar. Je levert niets in op je doucheplezier, maar je bespaart er wel veel warm water en dus gas mee. Dit kost je een tientje. Je bespaart € 40,- en 90 kg CO2-uitstoot per jaar.

Geniet van de lente en veel bespaarplezier gewenst!

Cijfers: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?