Het dak op met een filmploeg

19 november 2014

In de Groningse buurt De Wijert-Zuid volgt al ruim een kwart van de huishoudens het eigen energieverbruik op buurkracht.nl. Reden genoeg voor de filmploeg van Ons Huis Verdient Het om de activiteiten van het buurtteam daar in beeld te brengen. Met in de hoofdrollen: Frits Visser, Marjan Hendriks en de Brederoschool.


“De Brederoschool draagt op allerlei manieren bij”, vertelt Frits. “Zo houden we er onze buurtbijeenkomsten en stelt de school haar dak beschikbaar voor zonnepanelen, voor die huishoudens die wel zonne-energie willen, maar zelf geen geschikt dak hebben. De directeur, Marike Venema, is vorig jaar uitgeroepen tot duurzaamste Groninger en zij brengt haar enthousiasme voor duurzaamheid ook op de leerlingen over. Die op hun beurt hun ouders weer stimuleren om samen met ons en elkaar energie te besparen.” De school was dan ook de eerste locatie waar de cameraploeg een kijkje ging nemen.

Plastic draak

Dat leverde alvast mooie beelden op. In de aula van de school stond een prachtig kunstwerk, een enorme draak gemaakt van lege plastic flessen. Klaar om op 21 november te water te worden gelaten bij het Groninger Museum. Frits: “De leerlingen hebben de flessen zelf ingezameld en samen met een kunstenares omgetoverd tot statement van duurzaamheid. Het is een verwijzing naar het zwerfafval in de oceaan. Met als boodschap: afval bestaat niet, alles kan weer grondstof worden. Tijdens de eerste buurtbijeenkomst van Buurkracht hebben we een oproep gedaan aan de aanwezigen om hun lege plastic flessen aan hun kinderen mee naar school te geven of bij de school in te leveren. Zo werkt de samenwerking twee kanten op.”

Het dak op

De cameraploeg ging ook het dak van de school op, waar al veel zonnepanelen liggen, maar waar ook nog ruimte is voor extra duurzame-energiebronnen. “Vervolgens zijn we bij mij thuis verder gaan filmen. Hoe Marjan Hendriks, onze buurtbegeleider, aanbelt, en hoe we samen op de website bekijken hoeveel buurtbewoners al interesse hebben getoond voor onze acties. Half januari staat onze tweede buurtbijeenkomst gepland. Dan hebben we leveranciers geselecteerd voor onze acties: zonnepanelen, gelijkstroomventilatoren en vloerisolatie. Die kunnen we dan presenteren.”

Grunneger Power

Last but not least werd Frits zelf geïnterviewd over wat hem beweegt om zich in te zetten voor energiebesparing. “Ik neem de opwarming van de aarde serieus en wil graag wat doen. In mijn eigen woning heb ik vloerisolatie laten aanbrengen, dubbel glas laten zetten, we hebben een hybride auto en we gaan nu ook met zonnepanelen aan de slag.” Frits kijkt met spanning uit naar de uitzending. “Heel leuk om dit eens mee te maken. Alleen jammer dat de rol van Grunneger Power, de Groningse energie coöperatie waar ik lid van ben, wat onderbelicht bleef. Zij ondersteunen ons ook. Maar dat wordt te ingewikkeld voor kijkers die niet uit Groningen komen.”

De Wijert-Zuid zien bij Ons Huis Verdient Het? Dat kan op 7 december, 16.30 uur, RTL4.

De Wijert-Zuid

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

De Wijert-Zuid