Herfst! Steek je huis in een jas

10 oktober 2016

Na een lekker lange nazomer komt de herfst er toch echt aan. Een goed moment om te kijken wat je nog aan isolatie kunt doen. Zeker nu het Rijk 60 miljoen euro subsidie beschikbaar stelt voor huiseigenaren die minstens twee maatregelen nemen. Spouwmuurisolatie levert vaak veel energiewinst op tegen relatief lage kosten. Maar is het ook iets voor jou?

Spouwmuurisolatie is als een deken voor je gevels. Hierdoor hou je meer warmte binnen en koelt je huis in de nacht minder af. Dat levert je een behoorlijke besparing op. En heel veel meer comfort met minder tocht en minder vochtproblemen.

Buurkracht 161010 spouwmuurisolatie
Via gaatjes in de buitenmuur wordt het isolatiemateriaal in de spouwmuur aangebracht,

Gemiddelde bespaarwinst

De kosten voor spouwmuurisolatie zijn gemiddeld € 2.100,-. Gemiddeld bespaar je na isolatie jaarlijks € 550,- op je energierekening en verminder je je CO2-uitstoot met 1.600 kg per jaar. In minder dan 4 jaar heb je de kosten er zo uit. Hoeveel je zelf precies met spouwmuurisolatie kunt besparen hangt af van je persoonlijke situatie. Ook is het goed om je gevel van te voren goed te (laten) bekijken.

Spouwmuurisolatie en bouwperiode

Pas vanaf 1920 kregen de meeste de huizen bij de bouw buitenmuren met een spouw, voornamelijk om vochtproblemen te voorkomen. De meeste oudere huizen hebben geen spouw, en dus ook geen spouwmuurisolatie. Sinds 1976 zijn er geen huizen meer gebouwd zonder spouwmuur. Vaak is daarin dan ook isolatie aangebracht.

Is je spouwmuur wel of niet geïsoleerd? Doe de gevelcheck

Het bouwjaar is een eerste aanwijzing. Neem ook mee of je er ’s winters warmpjes bij zit of juist veel moet verstoken voor een beetje comfort. Verder kun je checken of er gaten in de voegen van je gevel zitten. Om isolatiemateriaal aan te brengen, boren isolatiebedrijven namelijk gaatjes in de voegen van je muren, die ze later weer opvullen. Als jouw spouwmuur geïsoleerd is, zou je de opgevulde gaatjes moeten kunnen vinden. Ze liggen in een regelmatig patroon ongeveer een meter uit elkaar.

Welk isolatiemateriaal is geschikt?

De meest gebruikte isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie zijn glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes van piepschuim). De verschillen tussen de materialen zijn klein: alle materialen isoleren ongeveer even goed. De isolatiespecialist kan je helpen een keuze te maken. Die zal in elk geval materiaal met KOMO-keurmerk adviseren. Daarmee weet je zeker dat het een strenge onafhankelijke kwaliteitstoets heeft doorstaan.

Drie situaties waarin spouwmuurisolatie lastig is

1. Het is niet verstandig om je spouwmuur te isoleren als je gevel in slechte staat is. Denk bijvoorbeeld aan poreuze voegen. In dat geval kun je het beste eerst je gevel laten herstellen.

2. Je spouwmuur laten isoleren als er vuil in de spouw zit, brengt ook risico’s mee. Bijvoorbeeld dat het isolatiemateriaal zich niet goed verspreidt, waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan. Eerst (laten) schoonmaken dus, die spouw.

3. Is je gevel afgewerkt met een dampremmende verflaag, dan wordt het echt lastig. Om vochtproblemen te voorkomen, zou je dan eigenlijk de verf moeten afstralen en de gevel opnieuw moeten afwerken met verf die wél damp doorlaat. Dat is een behoorlijke klus.

De voorinspectie biedt uitkomst

Als leek kun je moeilijk beoordelen of je voegen poreus zijn, wat voor verf er op je muur zit en of in de spouw geen puin ligt opgehoopt. Vaak komen die situaties pas bij voorinspectie aan het licht. Daarom is het ook zo belangrijk dat een isolatiebedrijf een goede voorinspectie doet.

Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?