Herdersveld loopt warm voor energiebesparing

16 februari 2017

Het bewonersoverleg van Herdersveld (Geldrop) op 14 februari stond in het teken van energiebesparing met Buurkracht. In een gezellig vol zaaltje in Maison St Cyr kregen de bewoners alles te horen over de beste maatregelen voor hun woningen. De reacties waren enthousiast: velen meldden zich al direct aan voor vervolgacties.

Buurkracht img 20170214 wa0004
Zeer geslaagde bijeenkomst in Herdersveld

Lambert Romijnders van het buurtteam blikt tevreden terug. “De avond startte met algemene agendapunten. We willen onder meer een nieuwe Whatsapp-groep starten voor een veiliger Herdersveld en hebben afspraken gemaakt voor het onderhoud van de bosplantsoenen in de wijk. Daarna kreeg Irmy van Paassen van Buurkracht het woord. Irmy is onze buurtbegeleider en vertelde wat Buurkracht voor Herdersveld kan betekenen. We hebben bijvoorbeeld een eigen buurtpagina, buurkracht.nl/Herdersveld, waar bewoners zich kunnen aanmelden voor onze buurtacties. Ook kunnen mensen die een slimme meter hebben, hun energieverbruik op een persoonlijke pagina monitoren.”

Warmtelekken

In de week voor de bijeenkomst heeft het buurtteam zo’n 40 woningen in beeld gebracht met de warmtebeeldcamera. Lambert presenteerde de resultaten. “Aan de hand van de plaatjes konden we laten zien hoe een goed geïsoleerd huis eruitziet, maar ook waar vaak warmtelekken zitten. Zo hadden wat mooie voorbeelden in de presentatie zitten van slechte afdichting van dakisolatie rond een schoorsteen.” Uit de scans kwam ook een algemeen beeld naar voren. “In Herdersveld valt met name veel winst te behalen met spouwmuurisolatie en isolerend glas.”

Wel of geen spouwmuurisolatie?

Ook energieadviseur Marloes Bosman was aanwezig. Zij heeft op haar eigen manier in de buurt onderzocht waar de beste besparingskansen zitten en presenteerde de resultaten aan de volle zaal. Lambert: “Marloes had wat bedenkingen bij spouwmuurisolatie in Herdersveld; alle huizen zijn al geïsoleerd met een dunne laag glaswol. Toch heb ik zelf heel goede ervaringen met het navullen van mijn eigen spouwmuur met purschuim. En ik ken nog twee buren die dat hebben gedaan en er veel plezier van hebben. De rendementen zijn misschien niet zo groot als wanneer je een helemaal lege spouw gaat isoleren, maar ik zie een duidelijke afname van mijn gasverbruik. Het is zeker de moeite waard.”

Concrete aanbiedingen

Lambert: “De avond vloog om en was eigenlijk te kort. Er is zo veel over energiebesparing te vertellen. Oorspronkelijk hadden we ook nog een energiemarkt op het programma staan, maar achteraf was het maar goed dat we die geschrapt hadden. We hebben wel gevraagd aan de bezoekers om op de inventarisatiekaarten aan te geven welke energiebesparende maatregelen ze voor zichzelf interessant vinden. Dat hebben er heel wat gedaan. We willen nu vervolgavonden gaan organiseren met partijen en concrete aanbiedingen. Voor welke maatregelen? In ieder geval spouwmuurisolatie en isolerend glas, maar misschien ook wel voor vloer- en dakisolatie. We gaan de reacties nu eerst op een rij zetten. Hou dus onze buurtpagina in de gaten om op de hoogte te blijven.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?