Helpman-Oost wordt zonne-wijzer

18 april 2017

De lente is een uitgelezen moment om over zonnepanelen na te denken: in mei, juni en juli schijnt de zon het felst en brengen ze dus het meeste op. Tijdens de buurtbijeenkomst in de Haydnschool in Helpman-Oost op 12 april vormde zonne-energie dan ook het hoofdbestanddeel van het programma. De meeste aanwezigen wilden meteen aan de slag. Andere buurtgenoten die willen aanhaken, zijn van harte uitgenodigd zich bij het buurtteam te melden.

Buurkracht info avond 12042017
De meeste inwoners willen meteen aan de slag

Even over half acht ging de avond van start met koffie en een voorstelronde. Gerry Buitinck van het buurtteam: “Alle bezoekers vertelden wie ze waren, waar ze woonden en waarom ze naar de bijeenkomst gekomen waren. Er waren bijvoorbeeld twee heren namens een vereniging van eigenaren van een appartementencomplex die meer wilden weten over hoe je voor een groep bewoners zonnepanelen regelt. Een mevrouw vertelde dat ze net naar onze buurt verhuisd is. Zij overweegt zonnepanelen op haar schuurtje te plaatsen. Anderen hadden al op de Zonatlas gezien dat hun dak geschikt is voor zonnepanelen en kwamen om zich verder te laten informeren.”

Verende beugels tegen aardbevingsschade

Waar de bezoekers ook voor kwamen, ze werden allemaal op hun wenken bediend. Daar zorgde Jan Remmers wel voor. Deze zonne-energiespecialist uit Sauwerd gaf ruim een uur lang uitgebreide voorlichting. Gerry: “Over wat voor zonnepanelen er zijn, welke kleuren je hebt, hoe je ze zo kunt plaatsen dat het er niet lelijk uitziet en wat je voor opbrengsten kunt verwachten. Hij waarschuwde er ook voor om goed op de garanties te letten: krijg je garantie op de panelen of op de opbrengst van de installatie? Zijn ervaring is dat veel mensen zich niet van het verschil bewust zijn en dat dit verschil bij zonnepanelen uit met name China vaak tot ingewikkelde garantiediscussies leidt. Hij adviseert daarom te kiezen voor zonnepanelen uit de EU. Een andere heel handige en in deze regio erg bruikbare tip was om gebruik te maken van verende beugels die je installatie beschermen bij aardbevingen.”

Niet commercieel

Ondertussen was er volop ruimte om vragen te stellen. Daar had het publiek weinig aansporing voor nodig. “Je kon merken dat mensen zich al in de materie verdiept hadden. Sommige vragen waren heel technisch: kun je de installatie niet beter op 12 volt uitvoeren dan op 220 volt? Wat zijn de mogelijkheden voor opslag van energie? Maar er kwamen ook vragen over het rendement, hoe je de opbrengst kunt volgen en de terugverdientijd. Jan wist overal deskundig antwoord op te geven. Wat ik positief vond, was dat hij zich totaal niet commercieel opstelde. Hij had wel visitekaartjes en folders bij zich, maar adviseerde om vooral meerdere offertes op te vragen. Zijn bedrijf gaat daarvoor persoonlijk bij mensen langs om te bepalen wat de beste opstelling is.”

Misschien een zonneweide?

Behalve over zonnepanelen op het eigen dak kwamen er ook vragen over de mogelijkheden van een collectieve zonneweide of een collectief zonnedak. Gerry: “Voor huishoudens van wie het dak niet geschikt is voor zonnepanelen, of die zonnepanelen om een andere reden niet willen of kunnen laten plaatsen, is dat een alternatief. Bijvoorbeeld voor mij: het dak van mijn hoekhuis heeft drie hellende vlakken, maar allemaal nét niet handig georiënteerd op de zon. Als buurtteam willen we best met zo’n gemeenschappelijk project aan de slag als daar voldoende belangstelling voor is.”

Meer informatie of een persoonlijke offerte

Na deze geanimeerde avond ging iedereen een stuk (zonne)wijzer naar huis, de meesten met nóg serieuzere plannen om zonnepanelen aan te schaffen dan aan het begin van de avond. Gerry: “Als andere buurtbewoners meer informatie willen of een persoonlijke offerte willen opvragen, kunnen ze bij ons terecht via onze buurtpagina. Wij brengen ze dan in contact met Jan Remmers. Ook buurtgenoten die geïnteresseerd zijn in een collectief zonneproject, roep ik op dat aan ons door te geven via ons mailadres. Dan krijgen wij beter in beeld of het animo groot genoeg is om daar werk van te maken.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?