Helpman-Oost pakt energiebesparing grondig aan

03 juni 2016

In Helpman-Oost staan vooral huizen uit het begin van de 20e eeuw. Daar valt nog heel veel te besparen. Op woensdag 1 juni organiseerde het buurtteam een eerste bijeenkomst over energiebesparing in buurthuis De Helpen. Samen met energiecoöperatie Grunneger Power en Buurkracht presenteerde het team de plannen voor buurt. Op de agenda stonden ook kennismaken en een inventarisatie van de wensen van de buurt.

Buurkracht bb helpman oost 0601
Geïnteresseerde buurtgenoten in Helpman-Oost

“We zijn jullie buren. We hebben hart voor duurzame energie en hart voor Helpman.” Paul Dijkstra van het buurtteam opende de avond met de reden waarom hij en de andere teamleden aan de slag willen met energiebesparing in de buurt. Paul: “We hebben het beste met de buurt voor en willen energiebesparing dan ook grondig aanpakken. Daarom hebben we contact gezocht met organisaties die ons kunnen helpen: Grunneger Power en Buurkracht.” Grunneger Power is de lokale energiecoöperatie en een kenniscentrum. De organisatie helpt Groningers met energiebesparing en collectieve opwek van energie.

Energieverbruik monitoren

Buurtbegeleider Orville Frijde vertelde vervolgens wat de rol van Buurkracht is. Buurkracht heeft veel ervaring met energie besparen op buurtniveau en ondersteunt met organisatie en communicatie. Buurtbewoners die interesse hebben in samen energie besparen kunnen zich aanmelden via de eigen buurtpagina: buurkracht.nl/helpman-oost. Ze worden dan op de hoogte gehouden van het laatste nieuws en de lopende acties. Mensen met een slimme meter kunnen ook via de website hun eigen energieverbruik monitoren en vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt.

Grootste winst, kleinste investering

Een energieadviseur had afgelopen maand een energiescan gemaakt van een woning in Helpman-Oost. In een presentatie liet hij zien welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn en wat kosten en opbrengsten zijn. Paul Dijkstra: ‘Hij liet zien wat de woningeigenaar allemaal kon doen om zijn huis zuiniger te maken. Interessant detail: de goedkoopste maatregel, spouwmuurisolatie a € 775,-, kon hij het hoogste rendement halen: 21% lager energieverbruik.”

Persoonlijke vragen

Na de bijeenkomst bleven de bezoekers nog lang napraten met het buurtteam en de sprekers. In een persoonlijk gesprek konden ze vragen voorleggen over hun eigen situatie. Ook vulden ze een inventarisatieformulier in. Paul Dijkstra: “We willen van start kunnen gaan met samen isoleren. We hopen op deelname van minstens 20 van de 200 woningen. Ook willen we aan de slag met zonnepanelen. Omdat niet elk huis in Helpman-Oost geschikt is voor zonnepanelen, willen we samen met Grunneger Power de mogelijkheden onderzoeken van de postcoderoos.” Hierbij kunnen buren binnen dezelfde postcode deelnemen aan collectieve daken en zo hun eigen zonne-energie opwekken.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?