Helemaal los met Loesje

01 oktober 2017

Spreuken verzinnen als Loesje: dat wil iedereen toch kunnen? Op 8 september kregen tien enthousiaste Buurkracht-volgers de fijne kneepjes van deze bijzondere kunstvorm bijgebracht tijdens de Loesje-workshop in het Arnhemse café ’t Moortgat. Met vereende creatieve krachten voegden ze weer een serie energieke, opgewekte spreuken aan het Loesje-repertoire toe.

Buurkracht loesje2017
Enthousiaste Buurkracht-volgers gingen in Arnhem helemaal los met Loesje

Café ’t Moortgat zou de geboorteplek zijn van de eerste Loesje-posters in de jaren tachtig. De eigenaar kan nog precies aanwijzen waar de bedenkers toen zaten. Op deze legendarische plek mochten de deelnemers aan de workshop in hun voeten treden. Zoals Simone van Laar uit Utrecht, die in het laatste jaar van de pabo zit. “Mijn deelname aan de workshop heb ik als een verjaardagscadeautje gekregen van de moeder van een vriendin”, zegt ze. “Zij heet zelf Loes en had zich aangemeld met een grapje over haar naam, maar bleek zelf niet te kunnen. En ze vond het echt iets voor mij.”

Vrij associëren

Daar had ze gelijk in: “Zelf ben ik best talig, en ik hou er wel van om me creatief uit te leven.” Daar kreeg ze in ‘t Moortgat ruim de tijd voor. “Na een paar associatieoefeningen om los te komen gingen we meteen door naar de schrijfoefeningen. Je moest bijvoorbeeld een verhaaltje schrijven met woorden die niets met elkaar te maken hebben. Zoals een aardbei en een windmolen. Papieren gingen rond en we lazen onze hersenspinsels aan elkaar voor. Zo gingen we stap voor stap richting de spreuken. Daar moesten we dan weer mee spelen door ze om te draaien, te overdrijven, er een vraag van te maken. Ik heb een theaterachtergrond en doe sinds twee jaar aan dramaschrijven, maar er kwamen voor mij echt nieuwe oefeningen langs. Die heb ik toch mooi meegepikt. En ik ga ze zeker ook uitproberen in mijn lessen met kinderen.”

Veel gelachen

Marina van Rossum uit Zutphen is zo enthousiast dat ze zelf een Loesje-groep bij elkaar wil gaan vegen in haar eigen woonplaats. “Dat wilde ik al, maar sinds die workshop heb ik daar nog meer zin in.” Toen ze de oproep voor de workshop ergens online tegenkwam - “Geen idee waar” – aarzelde ze geen moment. “Ik vind Loesje hartstikke leuk en moet vaak verschrikkelijk om de posters lachen. En zelf ben ik hobbyschrijver en -dichter. Wat wil je nog meer? De workshop was geweldig: we hebben veel gelachen en het is heel fijn om met een groep zo’n creatief proces door te gaan. Ik had het niet direct onder de knie, had de neiging om alles te letterlijk te nemen, maar ik wil me dat vrije denken graag eigen maken. En zoals met alles in het leven: je leert iets pas door het met regelmaat te doen. Superleuk dat Buurkracht dit heeft mogelijk gemaakt: er was niemand bij die na afloop níet stralend en blij de deur uitging.”

Nog even geduld

Ook zo benieuwd naar het resultaat? We houden de spanning er nog even in, maar heel binnenkort zijn de spreuken online te zien!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?