Heetwaterkraan: energieslurper of energiebespaarder?

04 augustus 2016

De heetwaterkraan of kokendwaterkraan is in opmars. Nooit meer wachten op heet water, dus minder waterverspilling. Maar hoe zit het met het energieverbruik?

Wil je meer? Bekijk hier het overzicht: alles over elektriciteit en je verbruik in huis

Heet water krijg je niet zomaar. Dat moet ergens op temperatuur gehouden worden, meestal in een reservoir. Dat kost energie en dus geld, tot zo’n € 65,- per jaar. Als je meerdere keren per dag kleine hoeveelheden water (bijvoorbeeld één kopje) aftapt, dan is de kraan redelijk aantrekkelijk. Als je juist vaak een theepot vult en dus veel water gebruikt, dan kost de kraan duidelijk meer energie dan als je je water kookt in een fluitketel of een waterkoker.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat het koken op gas of in een waterkoker de allergoedkoopste optie is: dit kost per jaar ongeveer € 20,- aan energiekosten. Ten opzichte van gas en de waterkoker is de heetwaterkraan dus een behoorlijke slurper.

Heetwatertips

  1. Denk je er toch over een heetwaterkraan aan te schaffen? Kies voor een goed geïsoleerd model met een zo laag mogelijk verbruik in stand-by (10 watt). De minder zuinige modellen zijn doorgaans de meest energieverslindende manier om water te koken.
  2. Heb je al een kokendwaterkraan? Gebruik hem dan altijd als je kokend water nodig hebt - en nergens anders voor. Het is energieverspilling om de vaat te spoelen met kokend water, of meer kokend water te tappen dan je nodig hebt.
  3. Ben je een tijd van huis, dan kun je de heetwaterkraan het beste even uit zetten. In drie weken scheelt dit 5 tot 15 kWh stroom.

Bron: Milieu Centraal.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?