Heeten loopt warm voor isolatie

03 maart 2017

De werkgroep Energiek Heeten ziet het helemaal voor zich: het hele dorp ingepakt in een lekker warme isolatielaag. Heerlijk comfortabel, en goed voor het milieu. Tijdens een informatieavond op woensdag 1 maart in ’t Trefpunt deden de werkgroepleden hun plannen uit de doeken.

Buurkracht buurkracht heeten
Bijeenkomst Heeten

Het afgelopen jaar hebben heel wat huishoudens meegedaan aan de zonnepanelenactie van Energiek Heeten. Ook de aanbieding voor slimme thermostaten liep goed. In 2017 gaat de aandacht van de werkgroep uit naar isolatie. “Op dat vlak is in Heeten nog veel winst te halen”, zegt Loeck Tomassen van Energiek Heeten. “Daar willen wij dorpsgenoten graag bij helpen. Op de informatieavond hebben we uiteengezet hoe we dat willen doen: wat zijn de stappen die we voor ons zien? Hoe kunnen we mensen begeleiden?”

Stappenplan en contactpersonen gezocht

Namens Energiek Heeten deed Jan Oostewechel het woord. Loeck: “In zijn presentatie vertelde hij wie wij zijn, wat we al gedaan hebben en wat we verder nog willen bereiken. Ons doel is dat aan het eind van dit jaar het gemiddelde energielabel in Heeten met één stap verbeterd is. Isolatie is een heel effectieve manier om daarnaar toe te werken. In eerste instantie concentreren we ons op Heeten rondom de Holterweg. Later dit jaar gaan we ook rondom de Herfkensweg en in Olt-Heten van start. Hoewel bewoners van die buurten nu ook al mee kunnen warmdraaien. We zijn in die buurten nog op zoek naar contactpersonen: bewoners die het leuk vinden om de schakel te vormen tussen ons en de buurt: meld je vooral bij ons.”

Ondersteuning van Buurkracht

Energiek Heeten werkt samen met Buurkracht om zo veel mogelijk dorpsgenoten te bereiken. En enthousiast te maken. “Onze buurtbegeleider Rana Berends was ook bij de bijeenkomst. Zij maakte duidelijk wat de rol van Buurkracht is en er allemaal te vinden is op de buurtpagina van Heeten rondom Holterweg aan informatie en tips. Wij houden buurtbewoners via die pagina op de hoogte van acties. En op een persoonlijke pagina kunnen ze ook nog hun eigen energieverbruik volgen en vergelijken met het gemiddelde verbruik in het dorp.”         

Zien, voelen en ruiken

Ook had Energiek Heeten Wijnand Wagemans uitgenodigd om algemene informatie over isolatie te geven. “Wijnand woont ook in het dorp en zit zelf in die markt. En hij kan er heel goed over vertellen. Hij had voorbeelden van verschillende materialen en technieken meegenomen en op een tafel uitgestald. Zodat iedereen ook echt kon zien, voelen en ruiken waar we het allemaal over hadden. En nog meer vragen kon stellen. Hartstikke interessant. Na afloop van de presentaties hebben verschillende bezoekers bij die tafel nog wel drie kwartier nagepraat.”

Nu aanmelden voor gratis warmtebeelden van je huis

Loeck kijkt tevreden op de avond terug. En is ondertussen samen met Energiek Heeten alweer druk met de voorbereidingen voor de volgende actie: “Die vindt begin april plaats, en dan richten we ons in het bijzonder op dorpsgenoten die op of rondom de Holterweg wonen. Daar heeft Buurkracht een energieadviseur een buurt- en woningscan laten maken. Zodat we een helder beeld kunnen schetsen van wat er in die buurt aan energiewinst te halen valt. De komende weken gaan we ook met warmtecamera’s – één van Wijnand en één van Buurkracht – infraroodbeelden maken in de buurt. Aan de kleuren op die beelden kun je goed zien waar de woningen goed geïsoleerd zijn en waar ze warmte lekken. Ook daarvoor kunnen bewoners zich nog aanmelden via onze buurtpagina.”

Heeten rondom Holterweg

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Heeten rondom Holterweg