Hart van Spierveen gaat verder met warmtepompen

22 januari 2018

De gaskraan mag verder dicht als het aan Hart van Spierveen (Eelde-Paterswolde) ligt: bijna vijftig bewoners uit de buurt kwamen op 18 januari naar de informatiebijeenkomst over warmtepompen. Tientallen van hen lieten hun gegevens achter om op de hoogte te blijven van de vervolgstappen. Ook op de ‘Slurper Speurset’ werd flink ingetekend. Aanmelden kan nog steeds via de buurtpagina.

Buurkracht 180118 hart van spierveen
Hart van Spierveen gaat verder met warmtepompen

“We wisten dat er belangstelling was voor warmtepompen in deze buurt”, vertelt Arie Meerman van het organiserende buurtteam enthousiast. “Maar deze opkomst overtrof onze stoutste verwachtingen. De zaal puilde uit.” Zo begon de aanloop naar nieuwe acties in opperste stemming. In zijn welkomstwoordje namens het buurtteam keek Arie ook even terug op eerdere acties in het dorp. “In de gemeente Tynaarlo zijn 5 buurten actief met Buurkracht. Bij elkaar opgeteld hebben huishoudens daar al 127 maatregelen genomen, waarvan 28 in onze buurt: 16 keer zonnepanelen en 12 energiezuinige ventilatiesystemen. Geweldig. Nu kijken we of we ook samen warmtepompen kunnen inkopen.”

Logische stap

Een logische stap voor deze tamelijk jonge buurt. Arie: “Toen wij begonnen met Buurkracht, heeft een energieadviseur de besparingsmogelijkheden in Hart van Spierveen in kaart gebracht. Op het gebied van isolatie is er niet veel te halen;, bleek uit dat onderzoek dat is al dik in orde. Vandaar dat we snel hebben ingezet op zonnepanelen. En nu een vervolg willen maken met warmtepompen en hybride warmtepompen; ook omdat uit een peiling in de buurt naar voren kwam dat daar animo voor is.

Alles over warmtepompen

Om bewoners wegwijs te maken in de wereld van warmtepompen, had het buurtteam Thomas Engwerd uitgenodigd. Hij heeft zich – ook als lid van het Buurkrachtteam bij Gasunie – flink in de materie verdiept. Voor de volle zaal deelde hij zijn kennis: over verschillende systemen, over volledig elektrische pompen en hybride pompen. Over de verschillen, de voor- en nadelen, de kosten en opbrengsten en wat er allemaal bij een overstap op een volledig elektrische of hybride warmtepomp komt kijken. “Zijn verhaal sloot aan bij wat mensen wilden weten”, zegt Arie. “Hij wist de aandacht goed vast te houden. En na afloop hebben heel veel buurtgenoten zich aangemeld om op de hoogte te blijven van vervolgstappen.”

Hoeveel stroom verbruikt een router?

Ook de intekenlijst voor de Slurper Speurset ging aardig gevuld mee naar huis. “Dat is een set energieverbruiksmeters waarmee je per apparaat in je huis kunt doormeten wat het stroomverbruik is”, licht Arie toe. “Daar vertelde onze buurtbegeleider Marjan Hendriks heel enthousiasmerend over. Ze deed ook een quizje om onze kennis te testen: hoeveel verbruikt een ledlamp, een oude koelkast, dat soort dingen. Wat ik bijvoorbeeld niet wist, was dat een router voor je wifi ongeveer even veel stroom verbruikt als een wasmachine. En dat het best de moeite loont om hem ’s nachts uit te zetten.”

Actie op komst

Het buurtteam gaat nu een actie voorbereiden met (hybride) warmtepompen voor de buurt. Arie. “Dat moeten we zorgvuldig doen, want het gaat toch om een vrij nieuwe ontwikkeling. Er is nog niet veel deskundigheid op het gebied van warmtepompen; veel installateurs hebben er nog nauwelijks ervaring mee. Gasunie heeft een partij gevonden die die ervaring wél heeft: Groningen woont Slim. Daar gaan wij ook zeker mee praten. We hebben nog wel wat uitzoekwerk te doen. Daar gaan we niet te lang mee wachten: we willen het ijzer smeden nu het heet is. Via onze buurtpagina houden we iedereen op de hoogte. Daar kunnen buurtgenoten zich ook nog aanmelden voor de Slurper Speurset.”

Hart van Spierveen

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hart van Spierveen