Hart van Keent van start met samen energie besparen

19 april 2017

“Alleen al met isolatie kunnen we grote stappen maken”

In Keent valt nog veel energiewinst te halen. Inwoners Lauran van den Bogaart, Bas en Marion Hessing, Miriam Frenken en Corina van den Bogaart willen hier een flinke impuls aan geven, te beginnen in het Hart van Keent: rondom het grasveld voor de Louis Beerenbrouckstraat. Samen willen ze de buurt enthousiast maken voor collectieve energiebesparingsacties. Lauran: “Als we samen naar een doel toe werken, slaan we meerdere vliegen in één klap: onze huizen worden energiezuiniger, we besparen geld en leren elkaar meteen beter kennen.”

Buurkracht hart van keent
"Onze huizen worden energiezuiniger, we besparen geld EN we leren elkaar meteen beter kennen."

Hart van Keent is de eerste Buurkrachtbuurt in Weert en de inwoners willen er echt een succesvolle buurt van maken. Bas, Marion, Miriam, Corina en Lauran richten zich op de Louis Beerenbrouckstraat, de Alphons Boostenstraat, de Pius X-Hof, de Oudenakkerstraat, de Jan Truiens- en de Victor de Stuersstraat. “Allemaal woningen uit de periode van 1958 tot ongeveer 1970”, zegt Lauran. “Daar kunnen we met bijvoorbeeld spouwmuur- en vloerisolatie al grote stappen maken. Als we dat samen doen, scheelt dat tijd en moeite en kunnen we profiteren van elkaars kennis. En hoe meer huishoudens meedoen, hoe meer inkoopvoordeel we kunnen krijgen.” Met het grasveld in de buurt heeft het team ook plannen. “Dat is de spil van de wijk. Samen met partijen zoals de gemeente en de wijkraad willen we er echt een centrale ontmoetingsplek van maken, als het even kan ook met duurzaamheid als thema.”

Buurkracht helpt

Het team krijgt ondersteuning van Buurkracht. Al bijna 200 buurten in Nederland hebben hier goede ervaringen mee. Buurkracht schakelt bijvoorbeeld een onafhankelijk energieadviseur in. Deze maakt een buurt- en woningscan om inzicht te krijgen welke energiebesparende maatregelen in Hart van Keent het meest interessant zijn voor wie bijvoorbeeld zijn investering snel wil terugverdienen. Ook biedt Buurkracht warmtecamera’s, energieverbruiksmeters en andere hulpmiddelen die het team én buurtgenoten vooruit helpen. En die eraan bijdragen dat goede besparingsvoornemens geen voornemens blijven, maar worden omgezet in daden.

Blijf op de hoogte

Het buurtteam houdt hun buurtgenoten graag op de hoogte. Lauran: “We hebben een eigen buurtwebsite, buurkracht.nl/hart-van-keent, waar we onze acties en activiteiten aankondigen. Zoals onze eerste buurtbijeenkomst op 13 juni; zet die datum alvast in je agenda! Je vindt op onze buurtwebsite ook tips om snel en makkelijk energie te besparen. Reden genoeg om je aan te melden.”

Meer informatie

Neem gerust contact op met het buurtteam. Voor meer informatie over Buurkracht kun je terecht bij Patricia Vinclair.

Hart van Keent

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hart van Keent