Half Langelo loopt uit voor energie besparen

15 april 2016

Café Pension Bralts in Langelo zat op 11 april goed vol. Maar liefst veertig bezoekers wilden alles horen over Buurkracht, zonneparken, slimme gevels en de resultaten van de energiescan. Een fantastische opkomst voor een dorp dat maar uit 86 woningen bestaat. Het buurtteam had alle bewoners dan ook persoonlijk uitgenodigd.

Buurkracht img 20160411 wa0003
Café Pension Bralts loopt vol voor de bijeenkomst

De avond had een vol programma. Nadat het zevenkoppige buurtteam zich had voorgesteld, vertelde buurtbegeleider Marjan Hendriks meer over de rol van Buurkracht. Ze liet onder meer zien dat Langelo een eigen buurtpagina heeft op de website van Buurkracht, waar bewoners zich kunnen aanmelden en kunnen zien welke acties er lopen. Wie een slimme meter heeft, kan inloggen om z’n eigen verbruik te bekijken en dit te vergelijken met het gemiddelde verbruik in het dorp.

Comfort winnen

Afgelopen maand heeft energieadviseur Floris van Dijk drie woningen in het dorp onderzocht op energiebesparingsmogelijkheden. Hij deed dit bij een woning uit 1970 en 1985 en een boerderij uit 1925, zodat iedereen in het dorp wel iets in de bevindingen kon herkennen voor de eigen situatie. Floris liet aan de hand van zijn bevindingen zien hoe bewoners van alle typen huizen met isolatie nog veel energie kunnen besparen en aan comfort kunnen winnen.

Slimme gevel

Onze dorpsgenoot Peter van Dokkumburg,  projectleider bij een bouwondernemer,  was uitgenodigd om een interessante innovatie onder de aandacht te brengen: de slimme gevel. Dat is een buitenmuur die niet alleen de kou buiten en de warmte binnen houdt, maar zelf ook energie opwekt. Bijvoorbeeld met geïntegreerde zonnecellen. Trijn Riks van het buurtteam vond het een inspirerend verhaal. “Leuk om een idee krijgen van wat allemaal mogelijk is.” Energiecoöperatie Noordseveld (ECN) gaf vervolgens een update van de ontwikkelingen rond het zonnepark. Trijn: “ECN wil een zonnepark aanleggen op de NAM-locatie vlak bij Langelo. Zodat bewoners die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen leggen, toch gebruik kunnen maken van lokaal opgewekte zonnestroom. ECN en NAM zijn nog in gesprek, maar het gaat de goede kant op.”

Rustig naar de volgende stap

Achteraf bleven veel dorpsbewoners nog gezellig napraten. Trijn: “We geven de mensen nu even de tijd om alle informatie op zich in te laten werken. Ondertussen gaan wij de kaartjes waarop bewoners aan konden geven welke maatregelen ze voor zichzelf interessant vinden, op een rij zetten. En kijken waar in het dorp de het meeste behoefte aan is. De ingevulde kaartjes kunnen nog steeds ingeleverd worden bij de buurteamleden. Na een eerste inventarisatie zijn de resultaten tot nu toe: 14  belangstellenden voor spouwmuurisolatie, 13  voor vloerisolatie, 7  voor dakisolatie, 6  voor  dubbel glas en 15  voor zonnepanelen. We gaan als eerste aan de slag met de isolatie en hebben drie bedrijven gevraagd  een offerte te maken. Wilt u meer weten of ook meedoen, dan kunt u contact opnemen met het buurtteam. Binnenkort laten we weten wat de volgende stap wordt.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?