Haal meer uit je buurt – en je buurtgroen

07 september 2017

In steeds meer Buurkrachtbuurten gaan bewoners behalve met energie besparen ook aan de slag met andere onderwerpen die leven in de wijk. Een inspirerend voorbeeld is Hart van Keent in Weert. Daar bruist het van de ideeën om het grasveld midden in de buurt om te toveren tot centrale ontmoetingsplek voor jong en oud.

Buurkracht hvk3
Grasveld in de buurt krijgt make-over

Het grasveld aan de Louis Beerenbrouckstraat vormt het hart van het buurtje dat als Buurkrachtbuurt is afgebakend. Maar op dit moment gebeurt er nog niet veel. “Er staan een paar speeltoestellen voor kinderen tot een jaar of zeven, maar die zijn sterk verouderd”, zegt initiatiefnemer Lauran van den Bogaart. “Verder wordt het gebruikt als hondenuitlaatplek – en daarbij blijft weleens iets liggen. Wat weer niet fijn is voor de kinderen. Dat is alvast een aandachtspuntje. Net als het verkeer dat soms met grote vaart langs het grasveld rijdt.”

Creatief met gras

De overtuiging van het buurtteam: van dat veldje is veel meer te maken. En tijdens de eerste buurtbijeenkomst in juni bleken veel meer buurtgenoten potentie in het grasveld te zien. Lauran: “Die avond werd er meteen enthousiast meegedacht. Dat leverde al mooie ideeën op. Zoals het idee om er bewegingstoestellen te plaatsen waar bewoners op kunnen trainen. Het zou mooi zijn als we met die toestellen ook energie op zouden kunnen wekken voor de straatverlichting. Daarnaast denken we bijvoorbeeld aan bankjes en kunstbomen met zonnecollectoren. En aan allerlei gezamenlijke activiteiten, van buurtbarbecues tot borrels en themamiddagen.”

Samen kom je verder

Inmiddels is het buurtteam de mogelijkheden aan het onderzoeken. “De gemeente blijkt subsidie beschikbaar te stellen voor dit soort initiatieven. Daarover hebben we alvast informatie opgevraagd. En we brengen alvast verschillende partijen bij elkaar om de krachten te bundelen, de ideeënstroom nog verder op gang te brengen en echt in actie te komen. Zoals de wijkraad, Energie Weert, Buurkracht, de woningbouwvereniging en de gemeente. Samen kunnen we van het grasveld echt de spil van de wijk maken. Dat is goed voor de band in de buurt. Voor de betrokkenheid. Ik merk nu al dat de mensen die de bijeenkomst hebben bijgewoond - en dat waren er heel wat – makkelijker met elkaar in gesprek gaan.”

Interesse om mee te denken? Neem dan contact op met Lauran van den Bogaart.

Hart van Keent

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hart van Keent