Haal de zon in huis in Acht

18 maart 2016

Acht bij Eindhoven is nog maar nét Buurkrachtbuurt of het buurtteam komt al met de eerste actie voor bewoners: korting op zonnepanelen. Tijdens een informatiebijeenkomst in het dorpshuis op 14 maart werd deze actie gelanceerd. En passeerden nog veel meer energie-onderwerpen de revue.

Buurkracht p3140238
Introductie Buurkracht en zonnepanelenactie in het dorpshuis van Acht

Nu de lente voor de deur staat, is dat een goed moment om over zonnepanelen na te denken: in de maanden mei, juni en juli schijnt de zon het felst en brengen zonnepanelen het meeste op. Guido Wilmes van het buurtteam: “De actie hebben we opgezet in samenwerking met energiecoöperatie in oprichting 040energie. We hebben gezocht naar een leverancier uit de regio die uitstekende materialen en vakwerk levert tegen een gereduceerde prijs. Die hebben we gevonden. Zo konden we meteen met een mooi aanbod van start met Buurkracht. De investering verdien je in 7 à 8 jaar terug en daarna heb je nog minstens 15 jaar gratis stroom. En het mooie is dat voor deelnemers alles gewaarborgd is: 040energie staat garant voor de kwaliteit en blijft die ook na plaatsing van de panelen monitoren. Zonder winstbejag.”

Ondersteuning van Buurkracht

Guido leidde de avond in door zichzelf en zijn buurtteamgenoten voor te stellen. En door een filmpje te tonen waarin Wubbo Ockels zich erover verbaast dat er nog zo weinig wordt gedaan met wat de zon te bieden heeft. Daarnaast had hij een demonstratiekoffer meegenomen met allerlei soorten ledlampen meegenomen en energieverbruiksmeters. Daarbij rekende hij het publiek voor dat hiermee tientallen euro’s per jaar te besparen zijn. Ook buurtbegeleider Irmy van Paassen van Buurkracht kwam aan het woord om de rol van Buurkracht toe te lichten, van ondersteuning bij het onderzoeken van besparingsmogelijkheden tot het enthousiasmeren van de buurt. Zij liet ook zien wat bewoners van Acht kunnen vinden en doen op hun eigen buurtpagina

Zonnepanelen in de praktijk

De zonnepanelenactie werd kort toegelicht door de leverancier zelf. Hij vertelde ook dat er eerst een energieadviseur langskomt die in kaart brengt wat er moet gebeuren. En die meteen ook onderzoekt waar nog meer besparingsmogelijkheden zitten in je huis. Daarna deelde Hans Klein Sprokkelhorst van het buurtteam zijn eigen ervaringen met de zaal. “Toen we de actie rond hadden, heb ik zelf meteen zonnepanelen besteld. In het weekend heb ik nog snel een raampje in het dak dichtgemaakt zodat ik meer panelen kwijt kon, en drie dagen later lagen ze op mijn dak. Het ging allemaal snel en zonder problemen. En ik vind het geweldig! Ik heb een app waarmee ik de opbrengst realtime kan volgen; ik denk dat ik daar zeker twintig keer per dag op kijk. Ik ben nú al zonnepanelengek!”

Interesse in de actie?

Hans vindt dat de aftrap van Buurkracht in Acht geslaagd is. “We hadden tegen de dertig dorpsgenoten in de zaal die duidelijk serieus geïnteresseerd zijn. Ik verwacht dat we best wat offerteaanvragen binnenkrijgen. Die mogelijkheid hebben we op de avond bewust nog niet gegeven; we wilden mensen niet het gevoel geven dat we ze iets opdringen. Wel zetten we de actie heel binnenkort voor het hele dorp op onze buurtpagina, zodat mensen er nog eens rustig naar kunnen kijken en alsnog een offerte kunnen aanvragen. En belangstellenden kunnen natuurlijk ook bij ons terecht voor meer informatie.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?