Grotestraat in Goor wint warmtebeelden

02 maart 2015

Persbericht 
Tijdens de koopavond van 27 februari trok een groep bewoners en winkeliers met een warmtecamera door de Grotestraat in Goor. De straat had namelijk warmtebeelden gewonnen met een wedstrijd van het HIER Klimaatstraatfeest en Buurkracht. “Het mooie is dat je op zo’n avond ook met mensen in gesprek komt die eigenlijk niks met duurzaamheid hebben.”

Buurkracht 150227 marianne en rene in goor
Marianne en Réne

Het idee om mee te doen aan de wedstrijd, kwam van bewoonster Marianne van den Heuvel. “In de vorige buurt waar ik woonde, hadden we ooit een warmtecamera te leen en ik weet nog hoe leuk mensen dat vonden”, vertelt ze. “Toen ik op de website van het Klimaatstraatfeest zag dat je warmtebeelden voor je straat kon winnen met een originele foto en een goede motivatie, heb ik me dan ook geen moment bedacht. Ik ben de straat op gegaan en heb een foto gemaakt van een winkeldeur waar een briefje op hing met ‘De deur is dicht, maar binnen is het gezellig warm’. Iets van die strekking. Ik hoop dat meer winkels zo’n briefje ophangen, heb ik er als motivatie bij gegeven, want met de deur dicht besparen ze veel energie.”

Woningen en winkels in beeld

Het nieuws dat de Grotestraat de warmtebeelden gewonnen had, bleef niet onopgemerkt. Diverse buren hadden zich al van tevoren bij Marianne aangemeld als vrijwilliger, en op de avond zelf kwamen daar nog verschillende bewoners en winkeliers bij. Marianne: “We hebben achttien woningen en winkels in beeld gebracht. Het was koopavond, dus je kon goed op de foto’s zien dat er veel warmte weglekt via die winkeldeuren die openstaan. Ook zag je meteen verschil in kleur als je bij een raam de rolgordijntjes naar beneden of naar boven deed, en tussen dubbel glas en glas-in-lood. Met die beelden kan iedereen z’n voordeel doen, en het was nog gezellig ook. En het mooie is dat je op zo’n avond ook met mensen in gesprek komt die eigenlijk niks met duurzaamheid hebben.”

Eindsprint

Met de warmtebeelden heeft de Grotestraat bovendien weer punten binnengehaald voor het HIER Klimaatstraatfeest. De straat is nog als een van de laatste 150 straten in de race voor het feestbudget van € 10.000,- dat daarmee te winnen valt. “Voordat we de warmtebeelden hadden, stonden we op de veertiende plaats”, zegt Marianne. “We hebben nog tot 31 maart om een eindsprint te maken. Ik hoop voor die tijd nog actie van de grond te tillen waarbij iedereen in de straat zijn bandenspanning kan laten meten en zo kan instellen dat het brandstofverbruik het laagst is. Nu nog ergens een spanningsmeter vandaan zien te halen.”

Over Klimaatstraatfeest en Buurkracht

Het HIER Klimaatstraatfeest is de grootste én leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland. De winnaar wordt half april bekendgemaakt. Het Klimaatstraatfeest is een initiatief van het HIER klimaatbureau, een stichting zonder winstoogmerk. Sinds januari werkt het Klimaatstraatfeest officieel samen met Buurkracht. Buurkracht groeide in iets meer dan een jaar van 0 naar ruim 3000 deelnemers in 57 buurten. Buurtbewoners besparen energie met elkaar omdat zij dat samen voordeliger, makkelijker en sneller kunnen doen dan alleen. Buurkracht is een maatschappelijk initiatief van Enexis Holding N.V. en werkt in Goor samen met Cogas. Buurkracht heeft geen winstoogmerk.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?