Grote pret bij Energie-Lab door kinderen, voor iedereen

21 november 2016

Het ‘Energie-Lab E-Kids-A’ lokte op zaterdag 19 november bijna tachtig inwoners van Afferden naar hun gemeenschapshuis Iedershuus. Deze mooie opkomst was een kroon op het werk van de leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool ’t Diekske en één brugklasser die deze bijeenkomst samen met het buurtteam georganiseerd hadden.

Buurkracht 20161119 184218
Rowan Berben won van de selfiewedstrijd van E-Kids-A

Tijdens Energie-Lab E-Kids-A kon jong en oud proefjes en spellen doen rondom het thema energiebesparing. René Aengenend van het buurtteam: "Er stonden bijvoorbeeld zonnepanelen die lampjes lieten branden of ventilatortjes lieten draaien als je de kabels goed aansloot. Kinderen konden een zeiltje vastmaken op lego-autootjes en die autootjes dan vooruit laten gaan met een ventilator – bij wijze van windenergie. Kinderen en volwassenen vermaakten zich met een spel waarin allerlei technieken aan de orde kwamen, zoals elektro-, warmte- en watertechniek. Aan de energiequiz die mijn dochters hadden voorbereid kon iedereen via de kahoot-app op z’n smartphone meedoen. Heel leuk!"

Warmtebeelden in aantocht

Behalve doe-activiteiten, soep, broodjes worst en hartjesvormige wafels bood Energie-Lab E-Kids-A ook informatie. René: "Al zo’n dertig huishoudens hebben deelgenomen aan onze spouwmuurisolatie-actie en ook de zonnepanelenactie loopt als een tierelier. Beide leveranciers waren aanwezig om voorlichting te geven aan dorpsgenoten die eventueel ook interesse hebben. Ook Buurkracht had een tafel ingericht. Binnenkort krijgen we de warmtebeeldcamera van Buurkracht te leen en daar konden bezoekers zich alvast voor aanmelden. Ik hoop dat we straks een paar enthousiaste kinderen de kneepjes van die camera kunnen bijbrengen, en dat zij er dan mee door het dorp gaan lopen om de warmtelekken van verschillende huizen in kaart te brengen."

Grote pluim voor de leerlingen

René kijkt dik tevreden terug op Energie-Lab E-Kids-A. "We hebben heel veel positieve reacties gekregen en ik weet zeker dat deze middag weer wat mensen aan het denken heeft gezet. Een grote pluim voor de leerlingen die geholpen hebben met de organisatie. Als ik kijk naar hun enthousiasme én dat van de bezoekers, kan dit alleen maar tot een vervolg leiden. Maar voorlopig doen houden we het even bij de ronde met de warmtebeeldcamera. Wie wil, kan zich daarvoor alsnog aanmelden via onze buurtpagina. Daar is ook meer informatie te vinden over onze acties voor spouwmuurisolatie en zonnepanelen."

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?