Grote plannen met Elsendorp

09 april 2014

Dat Buurkracht juist ook in Elsendorp flink aanslaat, is niet zo gek. Het Noord-Brabantse dorp won al in 2007 de Nederlandse dorpsvernieuwingsprijs. In de Europese competitie moest Elsendorp zijn meerdere erkennen in het Zuid-Tiroler plaatsje Sand In Taufers (Campo Tures). Een grote inspiratiebron voor Willy Donkers, voorzitter van het Dorpsoverleg in Elsendorp.

Willy Donkers“Vernieuwen zit ons in het bloed”, vertelt Donkers bevlogen. “We bruisen van ondernemerszin. Zo hebben we een eigen zorgvoorziening opgezet, hebben bewoners zelf – ook financieel – bijgedragen aan De Dompelaar. Dat is een bijzonder nieuwbouwproject in ons dorp waarin onder meer een brede school, dorpshuis, bibliotheek en jeugdhonk samengaan.” Het was indertijd net niet genoeg om de Europese dorpsvernieuwingsprijs in de wacht te slepen, maar het leidde wel tot een uitwisselingsprogramma met de winnaars, Sand in Taufers. “We hebben elkaar echt gevonden en komen regelmatig bij elkaar op bezoek om met elkaar na te denken hoe we onze dorpen verder kunnen vernieuwen. En om bij elkaar af te kijken. Sand in Taufers is al heel ver. De dorpsgemeenschap heeft bijvoorbeeld een eigen elektriciteitsnetwerk opgezet, dat gevoed wordt door hun eigen waterkrachtcentrale in het Arrental. Ook wat ze daar voor elkaar hebben op het gebied van gescheiden afvalverwerking is grandioos.” Dit project is inmiddels afgesloten met het boek ‘Step into the future’.

Zelfvoorzienend

Een eigen waterkrachtcentrale zit er in het vlakke Nederland voor Elsendorp niet in, maar dat weerhoudt het dorp er niet van om te verduurzamen. “Dat doen we stap voor stap. Op zo’n manier dat het niet alleen maar geld kost, maar ook nog iets oplevert. Onze samenwerking met Buurkracht past daar goed bij. Mijn droom is dat Elsendorp helemaal over twintig jaar helemaal zelfvoorzienend is. Niet alleen in energie, maar ook bijvoorbeeld met zorg, onderwijs en recreatie.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?