Grote interesse voor isolatieaanbod en zonneweide in De Kern

10 november 2016

De interesse straalde ervan af bij de bezoekers van de informatieavond over energie besparen en opwekken in Ten Boer op 8 november. Ze zaten bijvoorbeeld vol vragen voor het isolatiebedrijf en de energiecoöperatie die er hun verhaal kwamen houden. En vier buurtbewoners meldden zich direct voor een persoonlijke isolatieofferte.

Buurkracht de kern buurtbijeenkomst
Veel belangstelling in De Kern voor energie besparen

De bijeenkomst in de Kloosterstee was voor bewoners van Buurkrachtbuurt De Kern. Buurtteamlid Annette de Boer kreeg als eerste het woord. Daarna legde buurtbegeleider Hanna de Boer in het kort uit hoe Buurkracht de buurt ondersteunt bij energiebesparing. Daarbij wees ze bijvoorbeeld op de buurtpagina waar het buurtteam de buurt op de hoogte houdt van zijn activiteiten en waar bewoners hun eigen energieverbruik kunnen volgen. Ook bracht ze verschillende duurzaamheidssubsidies onder de aandacht en onder welke voorwaarden je daarvoor in aanmerking komt.

Hoe meer spouwmuurisolatie, hoe meer voordeel

Het team had ook een actie voor bewoners in petto: staffelkorting op spouwmuurisolatie. Stefan Jansen van het geselecteerde isolatiebedrijf lichtte zijn aanbod graag toe. Annette de Boer van het buurtteam: “Hij vertelde ook hoe zijn bedrijf te werk gaat en dat hij niet met PUR maar met isolatiewol en -parels werkt. Beide materialen liet hij zien. Je merkte dat iedereen geïnteresseerd was; Stefan kreeg veel vragen. Bijvoorbeeld over de staffelkorting: die geldt vanaf een bepaald oppervlak. Stefan legde uit dat hij daarbij niet op een paar vierkante meter kijkt. Het gaat hem er vooral om dat hij volle dagen kan draaien. Ook was er iemand die al bij verschillende leveranciers had aangeklopt voor spouwmuurisolatie, maar die waren allemaal afgehaakt omdat hij snijvoegen in zijn gevel heeft. Volgens Stefan hoeft dat geen probleem te zijn; zijn bedrijf is gespecialiseerd in het netjes dichtmaken van allerlei voegen.”

Energiepark op komst

Na de pauze maakte Energiecoöperatie Ten Boer haar opwachting. Met goed nieuws voor het hele dorp: er komt een energiepark in het braakliggende terrein Woldwijk met een zonneweide en zo’n zes kleine windmolens. Annette: “Waarschijnlijk wordt in 2017 met de bouw begonnen. De ECTB zoekt nu zo veel mogelijk mensen die in dit energiepark willen investeren. Zij krijgen vervolgens ook stroom van dit park tegen een heel gunstig tarief.”

Eigen zeggenschap over overproductie

Ook op deze presentatie werd enthousiast gereageerd, volgens Annette. “Ons gezelschap wilde alles weten: hoe worden die windmolens geplaatst? Als er schade is aan de zonnepanelen of ze hebben onderhoud nodig, wie betaalt dat dan? Wat gebeurt er met de stroom die eventueel meer opgewekt wordt dan de leden samen gebruiken? De antwoorden waren geruststellend: voor schade en onderhoud krijg je geen aparte rekeningen, je investering is eenmalig. Bovendien zit er minimaal 15 jaar garantie op de panelen; dat wordt misschien 20 jaar. En mocht er overproductie zijn, dan bepalen de leden zelf aan wie die wordt geleverd. Dat klonk veel bezoekers als muziek in de oren.”

Meedoen kan nog

Annette kijkt terug op een geslaagde avond. “De reacties in de zaal en ook van de sprekers waren heel positief. Het isolatiebedrijf heeft meteen een paar afspraken kunnen maken om bij mensen thuis langs te gaan. Buurtgenoten die de avond gemist hebben kunnen natuurlijk ook meedoen met de actie. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie – ook over het energiepark van ECTB - via onze buurtpagina. Je kunt ook meteen lid worden van de energiecoöperatie via haar eigen website.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?