Grote drukte bij symposium Dorp van de Toekomst

13 november 2014

Hoe houd je een klein dorp leefbaar, bied je het hoofd tegen krimp en zorg je dat er genoeg voorzieningen blijven ondanks dat de overheid zich terugtrekt? Precies over deze vragen ging het symposium Dorp van de Toekomst op 12 november in Elsendorp. Buurkracht was er ook, met twee drukbezochte workshops.

Het onderwerp leeft: een kleine driehonderd vertegenwoordigers van onder meer dorpsraden, wijkverenigingen, gemeenten en energiecoöperaties uit het hele land reisden af naar het Brabantse Elsendorp. “Een geweldige opkomst, we zaten aan het maximale aantal mensen dat we in ons gemeenschapshuis de Dompelaar kunnen opvangen”, aldus mede-organisator Henrie van Summeren. De zaal zat dan ook goed vol tijdens de presentaties waarin gedeputeerde Cultuur en Samenleving Brigite van Haaften, hoogleraar Caroline Hummels en ‘dorpsbouwmeester’ Joop Petit hun visie op het dorp van de toekomst uiteenzetten.

Speeddates en workshops

Na de lunch was het tijd voor speeddates en workshops, met als thema’s onder meer Winkelen, Wonen, Onderwijs en Energie & Duurzaamheid. Buurkracht had de eer de workshops Energie & Duurzaamheid te mogen verzorgen. Buurtbegeleider Pieter Stoel en projectmanager Roel Woudstra leidden de drukbezochte sessies, ondersteund door ervaringsdeskundigen Henrie van Summeren uit Elsendorp en Timo Veen uit het Overijsselse Hoonhorst. Twee dorpen die als lichtend voorbeeld kunnen gelden voor heel veel kleine gemeenschappen in het land.

Niet te lang praten

Hoe krijg je mensen in beweging als je samen energie wil besparen? De discussies tijdens de energieworkshops spitsten zich op deze vraag toe. “In het begin merkte ik dat mensen in de zaal wel wilden, maar ook last van koudwatervrees hadden”, vertelt Henrie. “Want waar begin je? Hoe pak je het aan? In Elsendorp en Hoonhorst zijn we al goed op weg. Timo en ik konden onze ervaringen op tafel leggen, praktische tips geven en weerstand wegnemen. Wat we probeerden over te brengen is: je moet gewoon aan de slag gaan. Niet te lang praten en zeker niet te veel op papier zetten. Dan bereik je het meeste. En wat ik ook belangrijk vind: veel mensen denken dat zonnepanelen het ei van Columbus zijn. Maar daar zit nog een heel traject voor dat voor veel meer mensen financieel haalbaar is. Je gedrag aanpassen, of twintig jaar oude apparaten vervangen bijvoorbeeld. Het begint bij bewustwording.”

Verder praten

Pieter, Roel, Henrie en Timo wisten de zaal tot twee keer toe goed mee te krijgen. Veel deelnemers werden enthousiast van wat Buurkracht te bieden heeft en na afloop werden er dan ook flink wat visitekaartjes uitgewisseld. Pieter: “Bij de start van de workshops deden we steeds een rondje: waar kom je vandaan, waarom ben je hier, vanuit welke rol? Voor ons zaten daar ook veel interessante partijen tussen. We gaan met een aantal mensen zeker nog verder praten.”

Luister ook naar het interview over de workshops met Pieter Stoel op Omroep Brabant (het geluidsfragment staat rechts op de pagina).

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?