Grote belangstelling voor inloopavond isolatie Pleijendal en Polhaar-Oost

14 februari 2018

De inloopavond over isolatie van Groen Gebogen op 8 februari in het Gruthuuske in Dalfsen werd druk bezocht. Bewoners van Pleijendal en Polhaar-Oost kregen uitleg over warmtebeelden die in januari in deze buurten gemaakt zijn en de isolatieactie die tot 1 maart verlengd is. Tien bewoners vroegen direct een offerte aan. Nog meedoen? Kijk snel op de buurtpagina’s van Pleijendal en Polhaar-Oost.

Buurkracht img 20180214 wa0005
De inloopavond in het Gruthuuske

In Pleijendal en Polhaar-Oost besparen bewoners samen al meer dan 14.000 euro per jaar aan energiekosten dankzij Buurkracht-acties voor isolatie en zonnepanelen. Om onder de aandacht te brengen dat de isolatieactie wegens succes verlengd is, riep Groen Gebogen inwoners van de twee buurten op om zich te melden voor een gratis warmtebeeld van hun huis. Deze beelden maken zichtbaar waar een woning warmte lekt en de isolatie dus voor verbetering vatbaar is. Maar liefst 40 huishoudens gaven aan deze oproep gehoor. En omdat warmtebeelden interpreteren een vak apart is, konden ze tijdens de inloopavond alle vragen over de beelden van hún huis kwijt.

Patroon

Onder leiding van Frankwin Faber, voorzitter van de werkgroep Bewust Wonen van Groen Gebogen, werden de beelden nader toegelicht. Frankwin noemt een voorbeeld van een patroon dat zich aftekende op de beelden: “In Pleijendal en Polhaar-Oost zijn veel huizen bij de bouw al van spouwmuurisolatie voorzien, maar van minder goede kwaliteit dan de isolatie van tegenwoordig. Op warmtebeelden is goed te zien hoe dit materiaal na zoveel jaar is ingezakt: de muur lekt warmte aan de bovenzijde.”

Na-isoleren werkt

Jeroen Hekkelman van Duits Isolatie, het bedrijf dat de werkgroep met zorg geselecteerd heeft, was aanwezig om uit te leggen welke maatregelen mogelijk zijn om de warmtelekken te dichten. Met behulp van muur- en dakdelen die hij had meegenomen, liet hij precies zien wat deze maatregelen inhielden en om welk materiaal het ging. Frankwin: “We konden ook mooi aantonen wat dat oplevert: een van de bewoners had naar aanleiding van een eerder warmtebeeld zijn muur laten na-isoleren en op zijn verzoek hebben we opnieuw een warmtebeeld gemaakt. Hierop is de muur egaal van kleur: hij geeft geen warmte meer af. Na-isoleren loont dus!”

Tien offerteaanvragen

Na de koffiepauze was er ruimte om vragen te stellen aan Jeroen. Frankwin: “Hij kreeg met name vragen over vloerisolatie en legde uit welke materialen daarvoor gebruikt worden. En na afloop ging hij met tien offerteaanvragen naar huis. Zo zie je dat het belangrijk én zinvol is om aandacht te blijven vragen voor isolatie. Niet iedereen is op hetzelfde moment rijp voor actie of heeft de middelen beschikbaar. Mensen raken ook enthousiast door mond-tot-mondreclame in de buurt. Er hebben zich ook alweer zes huishoudens gemeld voor warmtebeelden. Wie ook belangstelling heeft, voor de isolatieactie en/of voor warmtebeelden, is van harte welkom op de buurtpagina’s van Pleijendal en Polhaar-Oost.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?