Grote belangstelling tijdens HIER opgewekt

25 november 2014

HIER opgewekt is hét jaarlijkse evenement voor en door lokale duurzame-energieinitiatieven. Dit jaar vond het plaats op 21 november in de Fokker Terminal in Den Haag. Bijna duizend bezoekers uit het hele land kwamen daar bij elkaar om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Bij de opvallend gezellige stand van Buurkracht liep het storm.

Roel Woudstra, manager van Buurkracht: “We merkten duidelijk dat Buurkracht het afgelopen jaar veel aan bekendheid heeft gewonnen en dat er veel positieve verhalen over ons de ronde doen. Veel bezoekers kwamen speciaal op onze stand af om meer te horen over hoe energie besparen met de buurt werkt. En waarom het werkt. Ik ben voortdurend in gesprek geweest en dat geldt voor iedereen uit ons team die aanwezig was. Erg leuk. We kregen ook veel aanloop van coöperaties en andere initiatieven van buiten ons verzorgingsgebied. Die wilden allemaal met ons meedoen. Een goed teken. We hebben ze doorgestuurd naar de stands van de netbeheerders in hun gebied. Als het aan ons ligt, gaan we Buurkracht in het hele land aanbieden, samen met alle netbeheerders. Dan helpt het als mensen daar zelf om vragen.”

Hoofdrol voor Ed Goossens uit Den Dungen-Oost

Behalve dat bezoekers heel veel stands konden bezoeken, viel er te kiezen uit een enorm palet aan workshops. Over klimaatneutraal renoveren, hybride gamen, coöperatievorming, crowdfunding, de mogelijkheden van warmte enzovoort. Ook Buurkracht verzorgde een workshop, met buurtteamlid Ed Goossens uit Den Dungen-Oost in de hoofdrol. In zijn wijk hebben inmiddels tientallen huishoudens hun huis beter geïsoleerd en/of zonnepanelen geplaatst. Voor een volle zaal vertelde Ed over de ervaringen in Den Dungen-Oost met Buurkracht: “Het ging hartstikke goed”, zegt hij. “Er kwamen veel vragen uit het publiek, waardoor het een interactieve en geanimeerde sessie werd. De laatste vraag mocht ik zelf stellen: met welke argumenten trek je ook oudere mensen over de streep? Die denken toch vaak: het zal mijn tijd wel duren. Ik kreeg verschillende nuttige suggesties mee. Van meer comfort tot minder geluidsoverlast.”

Missie geslaagd

Roel kijkt terug op een goed verzorgd en interessant evenement en een goede dag voor Buurkracht: “We zijn er weer goed in geslaagd om ons verhaal voor het voetlicht te brengen. Heel leuk om te zien dat het enthousiasme over onze aanpak tot ver buiten ons eigen gebied reikt. Overigens hebben we ook interessante gesprekken gevoerd met potentiële initiatiefnemers binnen ons gebied. Daar zie ik wel weer een paar nieuwe Buurkrachtbuurten uit voortkomen.”

Den Dungen-Oost

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Den Dungen-Oost