Groots van start met energie besparen

24 juni 2015

Buurkracht bb de mortel2
Buurtbijeenkomst Buurkracht De Mortel

Het dorpshuis in De Mortel liep op maandag 22 juni behoorlijk vol. Bijna vijftig bewoners schoven aan om zich te laten informeren over de energiebesparingsmogelijkheden in hun dorp. Een goede start!

Het buurtteam had een avondvullend programma samengesteld. Frans van de Kam van het buurtteam heette iedereen welkom en hield een korte inleiding over hoe hij, Paul Siebers, Marcel van Vugt, Pieter van Dommelen en Marinus van de Ven het idee hadden opgevat om met het hele dorp energie te gaan besparen. En hoe Buurkracht daarbij in beeld gekomen was. Hoe Buurkracht De Mortel en andere buurten ondersteunt, werd vervolgens uit de doeken gedaan door Marlies Ekelmans van Buurkracht. Zij liet bijvoorbeeld zien wat er allemaal mogelijk is op buurkracht.nl.

Objectief advies

Buurkracht laat in elke buurt die zich aansluit, ook een woning nader onderzoeken op energiebesparingsmogelijkheden. Paul Siebers: “In De Mortel staan allerlei soorten woningen. Wij hebben voor de woningscan een alleenstaand huis geselecteerd van een jaar of veertig oud waar nog van alles aan moet gebeuren. Alexander Berk, de energieadviseur van Nibag die de scan heeft uitgevoerd, liet zien waar in dat huis de besparingsmogelijkheden zitten. Dat deed hij heel objectief, hij stond niks te verkopen. Hij vertelde er bijvoorbeeld ook bij welke maatregelen weinig zin zouden hebben. Zo had het huis boven geen dubbel glas, maar de bewoners stoken daar zelden. Ga daar dan vooral niet in investeren, want daar win je nauwelijks iets mee, luidde het advies.”

Zo kan het ook

Al even inspirerend was de presentatie van Mortelnaar en aannemer Pieter van Dommelen, die een jaar of vijf geleden zelf een huis heeft gebouwd dat helemaal klimaatneutraal is. “Hij heeft een warmtepomp, zonnepanelen, alles op en top geïsoleerd. En behalve dat hij zelfs geld terugkrijgt van zijn energieleverancier, geniet hij ook van het prettige klimaat in zijn huis. Voor de bezoekers een mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Je moet daar natuurlijk wel de financiën voor hebben, maar ook zonder al te veel te investeren, kun je heel wat energie besparen.”

Elsendorp als voorbeeld

De laatste spreker van de avond was Henri van Summeren, initiatiefnemer van Buurkracht in Elsendorp. Via een bijeenkomst in dit dorp is De Mortel op het spoor van Buurkracht gekomen. Wat is er dan mooier als de kartrekker uit Elsendorp zijn ervaringen komt delen? Paul: “Elsendorp heeft al verschillende succesvolle acties achter de rug. Daar kan Henri aanstekelijk over vertellen.” De verschillende presentaties leverden leuke vragen en geanimeerde discussies op. “Er kwamen bijvoorbeeld verschillende vragen over de slimme meter. Daar blijken mensen toch een beetje huiverig voor. Ik was heel blij met de inbreng van Henri van Summeren: hij zei dat hij in het begin ook terughoudend was, maar inmiddels helemaal enthousiast. Toch fijn als een gebruiker die er geen commercieel belang bij heeft, helpt om bezwaren te weerleggen.”

Ambassadeurs

Na de zomer gaat het buurtteam werkgroepen smeden in het dorp die samen acties gaan voorbereiden, is het plan. “Ondertussen hoop ik dat het verhaal over Buurkracht nog meer gaat rondzingen. En dat de 45 dorpsbewoners die aanwezig waren, daarbij als ambassadeur optreden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?