Groningse regiotafel serveert kennis en goede gesprekken

26 september 2017

In de provincie Groningen staat duurzaamheid hoog op de agenda. Tijdens de regiotafel op 18 september kwamen ruim veertig Groningers bijeen om te praten over energiebesparing. In het sfeervolle Dorpshuis in Ten Boer deden ze nuttige kennis op over warmtepompen, pelletkachels en de postcoderoosregeling en leerden ze hoe ze meer buren bij hun acties kunnen betrekken. 

Buurkracht 2017 09 18 photo 00000406
Regiotafel Groningen

Alle deelnemers aan de regiotafel waren vanaf vijf uur welkom voor een heerlijk stamppotbuffet. Velen kenden elkaar al van vorige jaren en onder het eten was er alle gelegenheid om bij te praten. “Wat me direct opviel, was dat er ditmaal relatief veel vrouwen waren, minstens een derde”, vertelt Carla Veldhuis uit de Noorderplantsoenbuurt in Groningen-stad. “Een goed teken. Dat bewijst dat steeds meer vrouwen interesse hebben in duurzaamheid en bereid zijn zich daarvoor in te zetten.”

Een energieke avond 

Rond zessen startte een gevarieerd avondprogramma. Na een welkom door buurtbegeleider Orville Frijde trapte Energieadviseur Stef Folmer af met een presentatie over de warmtepomp en pelletkachel. Carla: “In onze buurt hebben we daar al ervaring mee. Toch was het prettig om alle informatie netjes op een rij te krijgen. De adviseur legde bijvoorbeeld helder uit hoe een warmtepomp werkt en gaf zijn mening over typen en merken. Als je dat van een onafhankelijk adviseur hoort, heeft dat meer impact dan als een installateur een merk aanprijst. We gaan de adviseur daarom uitnodigen als spreker op een buurtbijeenkomst.”

Daarna vertelde Harm Jan Prins van de Groninger Energiekoepel ons meer over de postcoderegeling. Carla: “Heel nuttig omdat veel buurten daar op dit moment mee bezig zijn. En nu dus meer handvatten hebben om zo’n gezamenlijk project voor bijvoorbeeld zonnepanelen op andermans dak, goed aan te pakken.” 

Hekkensluiter van de avond was Djoera Eerland van Buurkracht met een presentatie over hoe je je buren over de streep kunt trekken voor energiebesparing. Hij haalde daarvoor het Mentality Model van Motivaction aan, dat acht verschillende typen mensen onderscheidt. In veel buurten is een van de types dominant. En elk type vraagt z’n eigen benadering. Ook daarvoor gaf Djoera tips en een handige hand-out.

Druk, druk, druk 

Henk Moll van het 3e Schilderskwartier in Groningen vond de doelgroepbenadering heel interessant. “Ik heb zelf wel een beeld van mijn buurtgenoten: het zijn drukke mensen en daarom moeilijk in beweging te krijgen. Het Mentality Model deelt mensen in op basis van leefstijlen, waardes en persoonlijke opvattingen. Als je kunt inschatten wat voor type mensen in je buurt wonen, kun je de communicatie daarop afstemmen. Leuk om daarmee te gaan spelen.”  

Grote diversiteit 

Carla en Henk kijken terug op een geslaagde avond. Henk: “Dit was mijn eerste keer. Ik vond het fascinerend om mensen uit andere buurten te ontmoeten. Wat een diversiteit! Zo hebben buurten in de regio weer andere mogelijkheden en uitdagingen dan in de stad. En er zijn heel succesvolle buurten, maar ook buurten waar het op dit moment wat stroever loopt, zoals bij ons. Ik vond het eerlijk gezegd heel bemoedigend om lotgenoten te ontmoeten. Het sterkte me om er weer vol enthousiasme tegenaan te gaan.”  

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?