Groningse energiebeweging in stroomversnelling

16 november 2016

Veel bewoners van Groningen ondervinden aan den lijve wat de gevolgen kunnen zijn van het verbruik van fossiele brandstoffen. Geen wonder dat de energiebeweging in deze provincie zo’n hoge vlucht neemt. Samen met GrEK, de Groninger Energiekoepel, zet Buurkracht een tandje bij om nog meer lokale energie-initiatieven op weg te helpen.

Buurkracht 151027 martin ju4a8088 kleiner vk
Martin

Sinds augustus 2015 trekken Buurkracht en GrEK samen op in Groningen, met name in het aardbevingsgebied. Ze vullen elkaar mooi aan: GrEK helpt bewoners bij het opzetten van energiecoöperaties en heeft veel waardevolle contacten in de provincie, Buurkracht is sterk in een laagdrempelige buurtenaanpak. Martin van der Kooij van GrEK: “Wij gaan om de tafel met mensen die iets willen met hun dorp en kijken hoe we ze kunnen ondersteunen. Buurkracht is daarvoor een mooie extra mogelijkheid.”

Achtergrond

Het afgelopen jaar wist Martin samen met Hanna de Vries al verschillende dorpen en buurten voor Buurkracht te interesseren. “Hanna treedt daarbij op als buurtbegeleider”, zegt Martin. “Zij is het gezicht van Buurkracht én GrEK. Ik werk meer op de achtergrond: Ik doe de eerste presentaties en keukentafelgesprekken en kijk hoe we onze GrEK- en Buurkrachtactiviteiten kunnen combineren”

Onontgonnen terrein verkennen

Martin is enthousiast over de samenwerking: “Mijn verwachtingen waren al optimistisch, maar er is nog meer uit gekomen dan ik gehoopt had. We gaan onze samenwerking dan ook intensiveren. Vooral door ook buiten het aardbevingsgebied onze krachten te bundelen. GrEK is een bekende en betrouwbare partij in Groningen, maar er ligt nog best wat terrein braak. Denk aan Vlagtweddde, Oldambt, Bellingwedde en Stadskanaal. Nu nog een blinde vlek op de Buurkrachtkaart.

In 2017 gaan we er samen werk van maken om ook daar duurzame initiatieven een steuntje in de rug te geven. Ik ga vooral verkennend werk doen, veel contacten leggen en uitbouwen. En als er in een buurt potentieel voor Buurkracht is, draag ik die over aan Hanna. Of aan Orville Frijde, die ook buurtbegeleider voor Buurkracht in Groningen is.”

Door de wol geverfd

Een nieuw avontuur voor Martin, die toch op het gebied van energiebesparing behoorlijk door de wol geverfd is. “De interesse daarvoor kreeg ik toen ik, nu precies 40 jaar geleden in de provincie Groningen kwam wonen. Duurzaamheidsbewegingen als De Kleine Aarde, De Hobbitstee en De Twaalf Ambachten experimenteerden toen al met zonne- en windenergie, terwijl dat nog onbetaalbaar was. Zo ben ik daar ook in gerold. Ik ben er niet altijd even intensief mee bezig geweest, maar inmiddels ben ik bijvoorbeeld alweer jaren bestuurslid van Pekela Duurzaam. Waar overigens ook al twee Buurkrachtbuurten uit zijn voortgekomen: Boven-Pekela waar ik zelfs in het buurtteam zit, en de Doorsneebuurt in Nieuwe-Pekela.”

Onverbeterlijke optimist

Het valt Martin op dat de aandacht voor energiebesparing de laatste jaren in een stroomversnelling is gekomen. “Mensen die zich hard maken voor een beter milieu hoor ik weleens verzuchten dat het allemaal niet opschiet. Dan denk ik: mán, er gebeurt nu meer dan ooit! Misschien ligt dat aan mijn onverbeterlijke optimisme, maar volgens mij begint er echt schot in te komen. Vooral in het noorden zijn we goed bezig. Dat vinden ze ook buiten Groningen, merk ik als ik bijvoorbeeld in Den Haag kom of bij bijeenkomsten over de energietransitie. Daar wordt de noordelijke energiebeweging vaak als lichtend voorbeeld gepresenteerd. Mooi toch?”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?