Groenste buurt praat buurtgenoten bij

06 december 2015

Bijna 50 buurtgenoten uit het Groningse Noorderplantsoen togen op dinsdagavond 1 december naar café De Bres. Daar schotelde bewonersgroep Groenste Buurt hun een gevarieerd programma voor over duurzaamheid en energie besparen. En Buurkracht. In aanloop naar de volgende gezamenlijke acties.

Buurkracht img 8695
Mooie opkomst bij de buurtbijeenkomst

De avond opende met de trailer van de natuurdocumentaire Het Noorderplantsoen van filmmaker Hilco Jansma. Hij filmde een jaar lang de natuur in de buurt, wat prachtige beelden opleverde. Zo wist Groenste Buurt meteen de aandacht op het belang van groen en natuur in de buurt te vestigen. Anne Venema, de eerste spreker van de avond, kon hier mooi op inspelen. Als energieadviseur bij Grunneger Power heeft hij voor de buurt vier woningscans uitgevoerd in vier typen huizen die in het Noorderplantsoen veel voorkomen. Carla Veldhuis van het buurtteam: “Zoals te verwachten was, valt er in onze buurt nog veel energie te besparen. We proberen de financiële middelen te vinden om een paar woningen echt aan te pakken en als energieneutraal voorbeeldhuis te laten dienen.” Anne bracht ook de postcoderoosregeling: samen met Groenste Buurt is Grunneger Power op zoek naar een geschikt dak voor een gezamenlijk zonnepanelenproject.

Warmtecamera in actie

Orville Frijde van Buurkracht nam het stokje van Anne over. Hij vertelde op welke manieren Buurkracht het Noorderplantsoen kan ondersteunen en liet een kort filmpje zien dat in snelle tekeningen duidelijk maakt hoe Buurkracht werkt. Inclusief de website, waar bewoners met een slimme meter hun eigen energieverbruik kunnen volgen en vergelijken met het gemiddelde in hun buurt. Een ander hulpmiddel van Buurkracht is de warmtecamera, waarmee je warmtelekken in huis goed zichtbaar kunt maken. Thomas Wielema van het buurtteam had er alvast enkele woningen mee gefotografeerd, en ook het café waar de informatiebijeenkomst plaatsvond. Aan de hand daarvan legde hij uit wat je op die beelden ziet: wat betekent die gele vlek? Waarom is dat raam zo rood? Zolang Groenste Buurt de camera te leen heeft, kunnen buurtbewoners die dat leuk vinden, ook foto’s van hun huis laten maken.

Adoptiekerstbomen

Tot slot had Carla zelf nog een aantal mededelingen van een iets andere aard. “Ik heb de aanwezigen bijvoorbeeld gewezen op een paar andere dingen waar we ook mee bezig zijn. Zoals de adoptiekerstbomen, die na de kerst weer de grond in gaan en die je dan het volgende jaar weer terug kunt kopen. Dat scheelt een hoop dode bomen. En op onze online buurtmarktplaats Lopend Vuurtje. Daar kun je van alles horen, ruilen, weggeven, en aandacht vragen voor activiteiten in de buurt. Ik had ook nog een leverancier van groene daken uitgenodigd om een promotiedakje te laten zien en iets te vertellen over subsidies voor de aanleg, maar die kon helaas niet. Dat onderwerp heb ik daarom ook nog zelf op me genomen.”

Volgende keer: actie

Over de opkomst en de stemming in de zaal is Carla opgetogen. “De bezoekers waren kritisch, maar positief kritisch. Je kon merken dat de meesten wel iets hebben met het thema duurzaamheid. De volgende keer dat we weer een avond organiseren, wil ik ook iets in de aanbieding hebben. Een actie presenteren. We kunnen niet blijven informeren, er moet ook iets gebeuren. Hopelijk kunnen we daar de komende tijd keuzes in maken. Het zou mooi zijn als we de volgende keer ook al zo’n voorbeeldwoning op de rit hebben en kunnen demonstreren hoe we dat hebben aangepakt.

Noorderplantsoenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Noorderplantsoenbuurt