Groeningen loopt uit voor energiebesparing

02 november 2015

Van de 425 inwoners van Groeningen verschenen er op 29 oktober meer dan 40 op de dorpsbijeenkomst over samen energie besparen in café De Zandpoort. Een opkomst van tien procent! Dat maakt meteen helder dat het onderwerp leeft in het dorp.

Buurkracht img 8434
Veel discussie in de pauze

Voor Moniek Drost, voorzitter van de dorpsraad, kon de avond met zo’n opkomst niet meer stuk. Ze heette iedereen welkom en legde kort uit hoe de dorpsraad ertoe gekomen is om Buurkracht in Groeningen te introduceren. “In Groeningen staan best wat oudere huizen, en je hoort dat mensen zo langzamerhand aan de slag gaan met dubbele beglazing, en zonnepanelen. Dat laatste nog vooral bij bedrijven. Geen gek moment dus om te kijken wat we samen kunnen doen. Toen Buurkracht contact met ons opnam, waren we meteen enthousiast.”

Niet commercieel

Na de introductie van Moniek lichtte buurtbegeleider Ate van Ballegooijen van Buurkracht toe wat Buurkracht is en doet. Moniek: “Buurkracht helpt ons op weg. Bijvoorbeeld met posters en flyers en een eigen webpagina waar we elkaar op de hoogte kunnen houden. Met warmtecamera’s en energieverbruiksstekkers die we kunnen lenen. En door een energieadviseur in te schakelen die in de buurt de besparingsmogelijkheden onderzoekt. We vonden het belangrijk om in de presentatie goed duidelijk te laten blijken dat Buurkracht geen commercieel oogmerk heeft. Dat wij zelf beslissen met welke besparingsmaatregelen we samen aan de slag gaan. En daarvoor zelf de leveranciers selecteren.”

Oude boerderij onder de loep

Jimmy Jacobs was de volgende spreker. Hij is de energieadviseur die een energiescan in het dorp heeft uitgevoerd. Hij concentreerde zich op één oude boerderij in het dorp. Moniek: “Die is net verkocht. De nieuwe bewoonster is er heel erg mee bezig hoe ze de energierekening in dat huis omlaag krijgt dus de energiescan kwam als geroepen. Zoals verwacht valt er nog veel winst te halen voor haar. De verbouwing is inmiddels in volle gang: zo zijn alle enkele ramen vervangen door dubbele en wordt de spouwmuur geïsoleerd. In de toekomst zouden ook zonnepanelen een goede investering zijn.”

Acties voorbereiden

De zaal hoorde het niet alleen geïnteresseerd aan maar droeg zelf ook actief bij aan de avond. “Veel bezoekers lieten direct weten dat ze de warmtecamera en de energieverbruiksstekkers wel willen lenen om zo de energielekken en –slurpers in hun huis op te sporen. Anderen wilden ook wel een persoonlijk energieadvies. Of vroegen zich hardop af of ze straks belasting moeten gaan betalen over zonne-energie die ze zelf opwekken. Sommige ouderen twijfelen nog: moeten we hier nog aan beginnen? Verdienen we die investering nog terug? Die afweging moet iedereen zelf maken. Volgens mij waren de meesten heel enthousiast. We inventariseren de komende weken waar Groeningen belangstelling voor heeft, onder andere via onze eigen webpagina. En dan hopen we één of een paar werkgroepjes te kunnen vormen die samen acties willen voorbereiden.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?