Groene parels in de muur

05 maart 2015

Buurkracht bb2
Geanimeerde buurtbijeenkomst

De warmtecamera van Buurkracht is in Hoonhorst intensief gebruikt: 55 huishoudens lieten hun woning in beeld brengen, en vijf publieke gebouwen gingen op de foto. Van de kerk tot de potstal. Op 4 maart vond een dorpsbijeenkomst plaats om de warmtebeelden te bespreken. En om weer nieuwe stappen te nemen in de verduurzaming van het dorp. Bijvoorbeeld met BiofoamPearls als muurisolatie.

Antje Kingma van het buurtteam kijkt terug op een geanimeerde avond. Die wel iets anders liep dan gepland, want de specialist die de warmtebeelden zou komen uitleggen, was op het laatste moment verhinderd. “Gelukkig konden Timo Veen en ik een deel van zijn taken overnemen”, zegt Antje. “We gaven een algemene toelichting: wat brengt zo’n camera nou precies in beeld, waar kun je op letten? We konden daarnaast de warmtebeelden laten zien van de publieke gebouwen in het dorp. Dat bracht het gesprek goed op gang. Warmtebeelden interpreteren is een specialistisch klusje, maar de mensen in de zaal die hun foto’s hadden meegenomen, bleken vrij goed inzicht te hebben in wat er op die foto’s gebeurde: ‘Hier zie je dat mijn dak geïsoleerd is’; ‘Daar zijn we met de dakkapel aan het prutsen geweest.’ Ze kennen hun eigen woning.”

Al lang energiebewust

Omdat Hoonhorst al jaren bezig is met duurzaamheid, zijn de meeste bewoners ook al behoorlijk energiebewust. “Dat verklaart mede waarom er zo veel belangstelling voor die warmtecamera was. Veel bewoners hebben al maatregelen laten nemen en waren vooral benieuwd of je het effect daarvan op de warmtebeelden kon zien. En waar eventueel nog aandachtspunten zitten.”

Biologische schuimkorrels

Behalve de warmtebeelden stond er ook een presentatie van Koston op de agenda. Dit isolatiebedrijf werkt met zogenoemde BiofoamPearls: dit zijn biologische, komposteerbare schuimkorrels die zorgen voor een nog lagere milieubelasting. Antje: “Het is iets duurder dan traditioneel isolatiemateriaal, maar het is mooi dat je als woningbezitter kunt kiezen. De vertegenwoordiger hield een helder verhaal en kreeg na afloop veel vragen. Hij vertelde dat hij zeker vier serieus geïnteresseerde bewoners had gesproken. En wie er meer over wil weten, kan op onze buurtpagina terecht.”

Volgend feestje

Voor Antje zelf zit spouwmuurisolatie er niet in. “Ik woon in een boerderij met enkelsteens muren, dus helaas. Maar ik hoorde tijdens de bijeenkomst wel voor het eerst dat je in zo’n geval je muren kunt impregneren, waardoor ze toch minder warmte laten ontsnappen. Zo leer je elke keer weer iets bij. Ik werd er wel door getriggerd en ga me daar eens goed in verdiepen. En we gaan deze bijeenkomst zo snel mogelijk overdoen met een energieadviseur erbij. Zodat iedereen op dat volgende feestje alsnog zijn warmtebeelden kan laten interpreteren.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?