Grobbendonck neemt aanloop naar isolatie

27 januari 2016

De woningen in Grobbendonck zijn allemaal in dezelfde periode gebouwd, de jaren zeventig van de vorige eeuw. En in dezelfde stijl. De besparingsmogelijkheden in de wijk zijn dan ook voor veel huishoudens heel vergelijkbaar. Dat kwam duidelijk naar voren tijdens de buurtbijeenkomst over Buurkracht op 25 januari in café de Wiz. Een mooie aanloop naar isolatieacties.

Buurkracht img 9036
Volle zaal in Goirle

“Er hadden zich 5 mensen voor de bijeenkomst aangemeld via de website en nog een paar bij mij”, vertelt Beitske Schoof van het buurtteam. “We verwachtten dus een vrij lage opkomst. Maar op de avond zelf kwamen er toch nog bijna dertig buurtgenoten opdagen. Een leuke verrassing.” Ook de bezoekers zelf werden aangenaam verrast, met een interessant programma. Dat vooral klip en klaar maakte dat er in Grobbendonck nog veel winst te halen valt.

35 procent lager verbruik dan de buurt

Beitske zelf opende de avond en praatte de verschillende onderdelen aan elkaar. “Ik heb bijvoorbeeld verteld dat ik de mailtjes van Buurkracht over mijn energieverbruik heel inspirerend vind. Het is heel leuk om te zien dat je 35 procent minder energie verbruikt dan het gemiddelde van de buurt. Terwijl ons huis niet eens goed geïsoleerd is, de verwarming altijd hoog staat omdat ik een echte koukleum ben en de droger twee keer per week aan staat. Kun je nagaan wat de rest van de buurt nog kan besparen!” Hoe buurtgenoten hun eigen gas- en stroomverbruik ook op de voet kunnen volgen en vergelijken met de buurt, kwam aan bod in de presentatie van Johan Boekholt van Buurkracht. Hij vertelde hoe Buurkracht Grobbendonck ondersteunt en liet aan de hand van een filmpje zien wat je als deelnemer op de je persoonlijke Buurkrachtpagina kunt doen.

Oef: rode labels

Welke besparingsmogelijkheden in het bijzonder interessant zijn voor de buurt, deed energieadviseur Alexander Berk uit de doeken. “Hij had een plattegrond bij zich waarop was aangegeven welke energielabels onze woningen hebben. Dat was voor sommigen wel even schrikken: het zag er behoorlijk rood uit. Eén woning heeft Alexander wat gedetailleerder onder de loep genomen. En omdat in Grobbendonck de meeste huizen op elkaar lijken, was zijn presentatie voor de meesten heel herkenbaar. Zoals verwacht zijn vooral isolatiemaatregelen erg interessant. Daar is in veel huizen nog weinig aan gedaan, sommige hebben zelfs nog enkel glas. Maar vooral met spouwmuurisolatie kunnen we grote stappen maken. En ook wel met vloerisolatie. Alleen zit daar net weer variatie in de buurt: de helft van de huizen heeft geen kruipruimte, dus daar valt ook niets te isoleren. Bij de andere helft kan het wel.”

Grote verschillen in vergelijkbare huizen

Hoe hoog de verschillen kunnen oplopen tussen goed en slecht geïsoleerde huizen die verder identiek zijn, heeft Beitske zelf kunnen vaststellen toen ze in de kerstvakantie de warmtecamera van Buurkracht te leen had. “Eén huishouden had een heel lage energierekening, van 80 euro per maand, en daar zag je ook op de foto dat de isolatie tiptop in orde was. Het andere uiterste was weer een huis waar nog helemaal niets aan gebeurd was. Die bewoners betalen maandelijks 230 euro aan gas en stroom. Dan is het wel de moeite waard om in te grijpen.”

Klaar voor actie

De volgende stap die het buurtteam gaat nemen, is dan ook op zoek gaan naar leveranciers die isolerende maatregelen willen uitvoeren in de buurt. “Tijdens de buurtbijeenkomst heeft al één buurtgenoot zich opgeworpen om daarbij te helpen. Bij de volgende bijeenkomst willen we een paar leveranciers kunnen presenteren, zodat mensen nog iets te kiezen hebben. Sommige bewoners gaan misschien voor de goedkooptste aanbieder, terwijl anderen, zoals wij zelf, een voorkeur hebben voor een partij die ook heel milieuvriendelijk werkt. Hoe we precies gaan selecteren en waarop, moeten we nog bepalen. Maar bij de volgende bijeenkomst gaan we zeker in actie komen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?