Gratis energiescan zet aan tot denken en doen in Steenwijk

24 januari 2018

Kom naar de bijeenkomst warmtepomp/cv op 22 februari

Hoe kun jij besparen op je energieverbruik? Afgelopen najaar verlootte buurtteam Energiek Rondom de Middenweg dertig energiescans onder de bezoekers van hun bijeenkomst over verduurzaming van  Woldmeenthe, Oostermeenthe en Nieuwe Gagels. Van de huishoudens die op die manier gratis energieadvies kregen, investeerden er al dertien in energiebesparende maatregelen. Jan van ’t Hof twijfelt nog: komt er al een warmtepomp in huis of toch nog een keer een cv-ketel? Precies dat dilemma staat centraal tijdens de volgende bijeenkomst op 22 februari vanaf 20.00 uur in Wijkcentrum de Oerthe. Iedereen is welkom.

Buurkracht buurkracht steenwijk042rp
het team van Energiek Rondom de Middenweg

De gratis energiescans mocht het buurtteam aanbieden namens de gemeente. Jitske van der Galien was een van de dertig ontvangers. In november kreeg ze een energieadviseur over de vloer die met haar de energierekening doornam en haar woning onderzocht op besparingskansen. Die bleken her heel wat te zijn: “Mijn dak was wel geïsoleerd, maar de vloer en de spouwmuren nog niet. Er bleek ook veel warmte weg te lekken door een dakraampje, een plastic openklapraampje. De adviseur rekende voor wat de kosten en opbrengsten zouden zijn als ik dat allemaal aan zou pakken. Dat zag er goed uit. Hij legde ook uit wat de mogelijkheden en regelingen waren voor zonnepanelen, ook interessant.”

Alles in één keer

Jitske en haar man lieten meteen een begroting opmaken voor de uitvoering van de adviezen. En kozen voor het volledige pakket: “De club van de adviseur, Duurzaamheid Combinatie Zwolle, kon dat allemaal voor je regelen, tot en met de teruggave van de btw voor de zonnepanelen. Daar hadden we vertrouwen in en we vonden het wél zo makkelijk. Inmiddels zijn de muren en de vloer geïsoleerd, is dat raampje keurig dichtgemaakt en sinds half december liggen er twaalf zonnepanelen op het dak. Allemaal naar volle tevredenheid. En volgens de berekeningen verdienen we onze investering in zes tot acht jaar terug. Dat is toch de moeite waard.”

Wel of geen nieuw verwarmingssysteem?

Ook Jan van ’t Hof werd ingeloot voor een energiescan. “De energieadviseur constateerde dat ons energieverbruik aan de bovenkant van de buurt ligt”, vertelt Jan. “Dat prikkelt natuurlijk wel. Maar ik ben er nog niet uit wat ik ga doen. Mijn cv-ketel is aan het einde van z’n levensduur. Dus nu is de vraag: ga ik alleen mijn cv-ketel vervangen of doe ik meer? En wat is dan meer? Ik vind een warmtepomp of hybride warmtepomp interessant, maar daar komt al snel van alles bij kijken. In combinatie met vloerverwarming schijnt zo’n systeem het beste te werken, maar dat is meteen een fikse en kostbare ingreep. En de komende tien jaar komen er misschien nieuwe ontwikkelingen waardoor ik minder ingrijpend hoef te verbouwen om over te stappen op een ander systeem. Dat is mijn dilemma. De bijeenkomst op 22 februari gaat me hopelijk helpen daar uit te komen.”

Kom naar de bijeenkomst op 22 februari

Overweeg jij ook over te stappen op een ander verwarmingssysteem? Wil je meer weten over hoe je dat aanpakt, over de voor- en nadelen van hoogrendements-cv-ketels en (hybride) warmtepompen en wat voor kosten en opbrengsten je kunt verwachten bij de verschillende keuzes? Kom dan op 22 februari om 20.00 uur naar de bijeenkomst warmtepomp/cv in Wijkcentrum de Oerthe.

Energiek Rondom de Middenweg

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Energiek Rondom de Middenweg