Goed uit de startblokken

06 februari 2015

Op de avond van 4 februari ging het opeens flink sneeuwen. Geen weer om eropuit te gaan. Het was dus even spannend voor het buurtteam of mensen wel de moeite zouden nemen om naar de buurtbijeenkomst over Buurkracht in De Pas te komen. Des te groter was de opluchting toen bijna 60 buurtbewoners hun opwachting maakten. Ze kwamen niet voor niets.

Buurkracht 150204 bijeenkomst heesch
Bijeenkomst Heesch

Het buurtteam had een uitgebreid programma samengesteld, dat kundig aan elkaar gepraat werd door buurtgenoot Tiny Arts. Na zijn welkomstwoord, waarin hij vertelde hoe de samenwerking met Buurkracht tot stand gekomen is, gaf hij het woord aan Jos Derks van Buurkracht. Die lichtte toe hoe Buurkracht buurten ondersteunt bij gezamenlijke energiebesparingsacties. Een belangrijke troef daarbij is de website van Buurkracht, waar buurtgenoten elkaar via een aparte buurtpagina op de hoogte kunnen houden van acties. En waar ze op een persoonlijke pagina hun energieverbruik kunnen volgen en vergelijken met het gemiddelde van hun buurt.

Energiequiz

Hoe energiebewust is Heesch-Noord eigenlijk? Na de presentatie van Jos nam Marja Theelen de proef op de som met een energiequiz. Hoeveel bespaar je met een eco-wasprogramma ten opzichte van een 40-gradenwas? Wat kun je besparen met ledlampen? Marja: “Wie het juiste antwoord wist, mocht blijven staan, de rest moest gaan zitten. Zo kwam de stemming er goed in. Sowieso was het een gezellige avond. Veel mensen kennen elkaar en tussen de bedrijven door was er ook tijd om even bij te praten.”

Spijkers met koppen: gelijkstroomventilatoren

Er werd niet alleen gelachen en bijgekletst, er werden ook spijkers met koppen geslagen. Het buurtteam had al twee buurtacties voorbereid. Als eerste kwam de gelijkstroomventilator aan de beurt. “In veel woningen in onze buurt zorgen wisselstroomventilatoren voor de luchtverversing”, vertelt Marja. “De laatste jaren winnen gelijkstroomventilatoren terrein. Daar kun je veel energie mee besparen. Japke Lamers van het buurtteam heeft zich hier flink in verdiept. Zij vertelde hoe ze op het idee gekomen was om een buurtactie rondom gelijkstroomventilatoren op te zetten. Dat het belangrijk is voor je gezondheid om de lucht in huis fris te houden. En dat het meer energie kost om een vochtig dan een droog huis te verwarmen.” Ook de leverancier van gelijkstroomventilatoren die het team uit vijf aanbiedingen geselecteerd heeft, kwam aan het woord. Hij legde uit wat er bij de vervanging van de ventilatoren komt kijken en hoe de luchtkanalen meteen ook worden gereinigd.

Actie nummer twee: pompschakelaars

Jaap Pannekoek, initiatiefnemer van Buurkracht in Oss, introduceerde de tweede buurtactie: pompschakelaars voor de vloerverwarming. Hij was hiervoor uitgenodigd omdat hij daar in zijn eigen buurt goede ervaringen mee heeft. Bij vloerverwarming zorgt de pomp die het water door de leidingen pompt, vaak voor een hoog sluipverbruik. Die pomp staat namelijk 24 uur per dag te draaien zonder dat dit nodig is. Een pompschakelaar die de vloerverwarming automatisch afschakelt als het warm genoeg is, kan wel honderd euro per jaar opleveren. Ook voor zo’n schakelaar had het buurtteam al een aantrekkelijke aanbieding klaarliggen. Tot slot kwam de energiekoffer ter sprake. Hierin zit een set stekkermeters waarmee je de energieslurpers in je huis kunt opsporen. Huub van Herpen, de technische man van het buurtteam, leent deze Buurkrachtkoffer uit. Bewoners kunnen zich hiervoor via de buurtpagina aanmelden.

Op naar de volgende acties

Bewoners van Heesch-Noord kunnen meteen aan de slag. “De offertes staan op onze buurtpagina en iedereen kan rechtstreeks contact opnemen met de leveranciers”, zegt Marja. “Hoe dat loopt, daar hebben wij nu even geen zicht op. De reacties waren in elk geval positief. Wij gaan ondertussen door. We hebben iedereen gevraagd op een formulier in te vullen welke besparingsmogelijkheden zij interessant vinden, of ze misschien kennis in huis hebben waarmee ze buurtgenoten zouden willen helpen en of ze het leuk vinden om met een groepje buurtgenoten nog meer acties op te zetten. Daar hebben ze de stickers opgeplakt met hun naam en adres die ze aan het begin van de avond gekregen hadden, dus we weten straks precies bij wie we waarvoor kunnen aankloppen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?