Goed en energiek nieuws voor Ommelanderwijk-Zuidwending

09 februari 2017

Het buurtteam van Ommelanderwijk-Zuidwending timmert flink aan de weg naar verduurzaming. Op 7 februari was er een heleboel nieuws te melden tijdens de buurtbijeenkomst in Dorpshuis De Wending. Een overzicht van het programma.

Buurkracht buurtbijeenkomst ommelanderwijk zuidwending
Buurtbijeenkomst Ommelanderwijk-Zuidwending

Behalve een gemêleerd gezelschap van bewoners, was ook wethouder André Hammenga naar de bijeenkomst gekomen. In de eerste plaats om zijn enthousiasme en steun te betuigen voor het Buurkracht-initiatief in dit deel van Veendam. “Wat wij doen, sluit mooi aan bij de doelstellingen van de gemeente”, zegt Paul Joosten van het buurtteam. “Hij vertelde daarbij dat de gemeente huishoudens die energiebesparende maatregelen willen nemen, ondersteuning biedt via het Energieloket. Daar word je bijvoorbeeld wegwijs gemaakt in subsidieregelingen en andere financieringsmogelijkheden. Of je kunt er persoonlijk advies krijgen.”

Wat bewoners willen: de top 3

Aan persoonlijk energieadvies is in elk geval behoefte in Ommelanderwijk-Zuidwending, wist Paul vervolgens te vertellen. Het buurtteam heeft geïnventariseerd voor welke maatregelen in de buurt interesse is, en in de ranglijst die daar uitrolde, stond advies op nummer 2. “Zonnepanelen scoorden het hoogst, en verrassend genoeg is de zonneboiler op 3 geëindigd. Zelf heb ik daar wel wat bedenkingen bij; de terugverdientijd is vele malen langer dan voor isolatiemaatregelen. Maar we willen zeker acties gaan opzetten. Mensen die het leuk vinden om daarbij te helpen, heb ik opgeroepen zich te melden. Dat heeft meteen twee reacties opgeleverd van bezoekers die wel met zonnepanelen aan de slag willen. Het zou prachtig zijn als zich nog meer buurtgenoten opwerpen, bijvoorbeeld via onze buurtpagina. Vele handen maken licht werk.”

Persoonlijk energieadvies voor een prikkie

Voor energiescans heeft het team al een mooi aanbod kunnen regelen. “Als we een paar energiescans op één dag kunnen plannen, geeft Invent ons een interessante korting”, zegt Paul. “Daarnaast heb ik een partij gevonden die bereid is de helft mee te financieren voor de eerste vijftig scans. Zo kunnen bewoners nu voor € 62,50 een expert laten komen die in en om hun huis in kaart brengt wat er te besparen valt.” Paul had nog meer goed nieuws: de gemeente stelt een budget van € 400 beschikbaar voor een energieborrel in de buurt. “Dan kunnen we bijvoorbeeld een pubquiz met energievragen doen met lekkere hapjes erbij. Hoe we het precies gaan doen, weten we nog niet, maar het wordt leuk!”

Wat vreet een oude vrieskist, en meer inzichten

Paul presenteerde vervolgens de resultaten van de actie met de energieverbruiksmeters in de buurt. Heel wat bewoners zijn thuis in de weer geweest om het energieverbruik van hun apparaten door te meten. “Dat leverde allerlei interessante inzichten op. Zo had één stel een kolossale oude vrieskist staan die 600 kWh bleek te verbruiken. Vier keer zo veel als een energiezuinig model. Op jaarbasis gooi je op die manier zó 90 euro weg. Daarvan gingen ze zich toch wel achter de oren krabben. Waar het wél goed ging, was bij een huishouden dat recent de keuken vernieuwd heeft en daarbij gekozen heeft voor energiezuinige apparaten. Daar zijn ze dan in stroomverbruik ook bijna niets aan kwijt. Het is echt een kwestie van meten is weten: veel mensen hebben geen idéé wat apparaten verbruiken. Als ik vertel dat een gloeilamp van 60 watt die acht uur per dag brandt je ongeveer 50 euro per jaar kost, slaat de verbazing toe. Zo bezien verdien je een dure ledlamp met bewegingssensor in een paar maanden terug.”

Klimaatstraatfeest en kinderen

Vanzelfsprekend ging Paul ook in op de acties die nog op de rol staan voor het Klimaatstraatfeest, waar de buurt nog altijd hoog genoteerd staat. “We zijn van plan de basisschool hier ook bij te betrekken. Ik heb laatst een leerling geholpen met haar spreekbeurt over zonnepanelen. Van een kennis van mij die net met zonnepanelen bezig was, konden we zelfs een zonnepaneel lenen dat we even in de klas konden aansluiten. Eerst met een doek eroverheen en toen dat eraf ging, zag je meteen de opbrengst oplopen. Geweldig wat voor vragen er uit de klas kwamen: wat doen die bruine dingen op de hoeken van het paneel? Dat waren de kartonnetjes van de verpakking. Maar ook: wat is de terugverdientijd? De juf en ik stonden met onze oren te klapperen. Het was in elk geval een mooie aanleiding om te kijken wat we nog meer kunnen doen op school. Van een spelletjesmiddag tot een energieles. Ook daarvoor hoop ik dat buurtgenoten zich melden.”

Warmtecamera in maart

Nog meer energienieuws: in maart krijgt het buurtteam de warmtecamera van Buurkracht te leen. Paul kon hem meteen aan de groep laten zien. “Geweldig leuk speelgoed, ik heb meteen mijn hele huis staan fotograferen. Dat zag er goed uit: er komt binnenkort ook een bord in de tuin te staan waarop staat dat ik € 3.900,- op mijn energiekosten per jaar bespaar. En dat terwijl mijn huis uit 1905 toen ik het kocht in 2010 al energielabel C had. Toch ging er nog 3600 kuub gas per jaar doorheen. Toen ik de spouwmuur en de vloer goed geïsoleerd had, ging daar al bijna de helft vanaf. En nu ik ook nog een houtkachel via een buffervat op mijn cv-installatie heb aangesloten, verbruik ik nog maar 127 kuub per jaar. Tel daarbij op dat mijn zonnepanelen meer opleveren dan ik aan stroom verbruik en je komt op dat enorme verschil uit tussen mijn energierekening toen en nu.”

Aanmelden kan nog

Genoeg inspiratie voor buurtgenoten dus. En dat bleek ook uit de reacties uit de zaal. “De wethouder en ik hebben samen een klein uur volgepraat, en daarna hebben we nog zeker zo lang besteed aan vragen. Mensen waren heel geïnteresseerd. Voor de warmtecamera hebben we alvast heel wat aanmeldingen binnen. Als je er niet bij was, kun je je alsnog opgeven via onze buurtpagina. Niet alleen voor warmtebeelden, maar ook als je het leuk vindt om ons een handje te helpen met acties, voor de huishoudens in de buurt en voor de school.”

Ommelanderwijk-Zuidwending

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ommelanderwijk-Zuidwending