Goed bezig op de zondagochtend

30 maart 2015

Buurkracht buurtbijeenkomst sint agatha kopie
Tien procent van alle bewoners is aanwezig

De informatieochtend over Buurkracht op zondag 29 maart in de Agaat trok ruim vijftig bezoekers. Dat betekent dat tien procent van de bewoners van Sint Agatha in de zaal zaten. Een mooie opkomst voor een goede bijeenkomst.

Willy Thijssen van de dorpsraad heette zijn directe en indirecte buren hartelijk welkom, waarna hij het woord aan Marlies Ekelmans van Buurkracht gaf. In een kwartiertje zette zij uiteen wat Buurkracht doet om buurten zoals Sint Agatha te ondersteunen bij gezamenlijke energiebesparing. Ze liet ook een filmpje zien dat een indruk geeft van wat je allemaal op buurkracht.nl kunt doen. En hoe je daar je energieverbruik kunt volgen.

Loten om de woningscan

Ronduit spectaculair was het verhaal van Rinus van Tiel, die samen met Willy in het buurtteam zit. Willy: “Hij heeft onder andere zijn dak en spouwmuren geïsoleerd en zonnepanelen op zijn dak gelegd. Dat heeft veel opgeleverd. Niet alleen financieel, maar ook het comfort in huis is er sterk op vooruitgegaan.” Zou er bij iedereen in Sint Agatha zo veel winst te behalen zijn? Binnenkort komt er een onafhankelijke energieadviseur langs om daar uitspraken over te kunnen doen. “Tijdens de bijeenkomst hebben we gevraagd wie er belangstelling had om de energieadviseur wat grondiger naar zijn huis te laten kijken. Daarbij gingen er tien vingers de lucht in, dus we hebben moeten loten. De winnaar woont in een huis van zo’n 30-40 jaar oud. Als we ook nog een scan kunnen organiseren voor een huis uit de jaren vijftig, krijgen we denk ik wel een redelijk representatief beeld.”

Spontane actie

Ook voor de energieverbruiksstekkers die Buurkracht aan buurten uitleent, bleek veel interesse te zijn. “Daar hebben we ons dan voor aangemeld. Ik weet nog niet precies wanneer we de stekkers krijgen, maar ik heb alvast een actie aangemaakt op buurkracht.nl/sint-agatha waar dorpsbewoners zich kunnen opgeven. Als het zover is, horen ze daar vanzelf meer over. En de bijeenkomst leverde nog een actie op: een van de bezoekers wierp zich spontaan op om een actie met zonnepanelen voor te bereiden. Wie daarbij wil helpen, kan zich ook via de website aanmelden. Of ons gewoon mailen of op straat aanspreken.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?