Goed begin in Gilze

27 november 2014

Op 26 november vond bij Familie Hermans de eerste buurtbijeenkomst voor Gilze Oranjestraat en omgeving plaats. Ruim 20 buurtgenoten kwamen op de koffie om te praten over energiebesparing in de buurt.

André Dilweg van het buurtteam is enthousiast. “Voor mijn gevoel hebben we een goed begin gemaakt”, zegt hij. Als voorzitter van Energie Gilze Rijen opende hij de avond zelf. Hij legde uit dat de coöperatie grote plannen heeft met energiebesparing in de gemeente, en dat hij in deze wijk een mooie start wilde maken. En legde waarom Energie Gilze Rijen met Buurkracht in zee is gegaan. Buurtbegeleider Pieter Stoel was er ook om de rol van Buurkracht nader toe te lichten.

Live demonstratie

André demonstreerde wat Pieter over de website verteld had door zijn eigen persoonlijke pagina op buurkracht.nl op het grote scherm te toveren en te laten zien hoe zijn verbruik zich per maand, week en zelfs per dag ontwikkelt. “Je ziet bijvoorbeeld dat ik energie teruglever met mijn zonnepanelen. Maar ook dat mijn nachtverbruik nog best hoog is. Mogelijk doordat dan bijvoorbeeld mijn modem nog aanstaat, terwijl ik dan niet zit te internetten. Daar valt dus nog te besparen.”

Ook voor huurders

Na André was energieadviseur Mark Plaggenborg van Kies Groen Licht aan de beurt om aan de hand van de modelwoning in de Oranjestraat die hij onderzocht had, te laten zien met welke maatregelen veel woningen in de buurt grote stappen kunnen maken. Veel woningen stammen uit de jaren zeventig, dus op het gebied van isolatie zijn er zeker mogelijkheden. Ook voor huurders was er goed nieuws: woningstichting Leijstromen gaat haar 15 woningen in de buurt de komende tijd verduurzamen door de isolatie te verbeteren. André: “Wij proberen de huurders nog verder te helpen om hun energieverbruik omlaag, bijvoorbeeld via gedragsmaatregelen.”

Vervolgstappen volgen

Er ontstond een open discussie, waaruit wel bleek dat de buurtbewoners die aanwezig waren, veel belangstelling hadden voor de vervolgstappen. Wat die precies worden? “We willen eerst inventariseren wat de wensen zijn van de mensen in de buurt. Als we dat in kaart hebben, dan kunnen we lokale leveranciers benaderen en mooie acties optuigen. Waar mensen zich dan bijvoorbeeld via de website voor kunnen aanmelden.” Wordt vervolgd.

Oranjestraat en omgeving

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Oranjestraat en omgeving