Gluren bij de buren in Princenhage

23 november 2015

Openhuizenroute nieuwe stijl: in Princenhage stelden op 21 november 7 energiezuinige huishoudens hun woning open voor publiek. Zodat iedereen die overweegt om besparende maatregelen te nemen, zelf kon zien en ervaren wat dat opbrengt en hoe het voelt. Er was zelfs een cameraploeg van RTL4-programma Ons Huis Verdient Het aanwezig om dit bijzondere event vast te leggen.

Buurkracht img 5719 bew
Gluren bij de Buren in Princenhage

Patrick Bogerd, een van de organisatoren én deelnemers, had behoorlijk wat aanloop van geïnteresseerde buren. “Sommige bezoekers waren ook al in andere huizen geweest, anderen kwamen speciaal op één woning af”, vertelt hij. “In mijn huis heb ik diverse maatregelen genomen, maar ik merkte dat de meeste mensen vooral kwamen voor de zonnepanelen op het dak en de infraroodverwarming in de badkamer: wat doet dat nou? Wat merk je ervan en hoe ziet het eruit?”

Buurkracht img 5717 bew
Patrick Bogerd voor de camera's van Ons Huis Verdient Het

Goede vraag: hoe verzeker je je zonnepanelen?

Wie bij Patrick aanbelde, kwam meteen ook de filmploeg tegen die in het huis in de weer was. “De huiskamer, de badkamer, de slaapkamer, het dak, alles is gefilmd”, zeg Patrick. “En natuurlijk ook de gesprekken die ik met buurtgenoten had die langskwamen. Zo stelde iemand een heel goede vraag over hoe het zit met de verzekering van zonnepanelen. Zonnepanelen op een pannendak zitten meestal automatisch in de opstalverzekering, maar voor de zonnepanelen op mijn platte dak heb ik van verzekering moeten switchen. Dat stukje komt zeker in de reportage van Ons Huis Verdient Het: ik heb mijn antwoord wel vier keer moeten herhalen zodat de cameraman het van alle kanten in beeld kon brengen.”

Verder praten in de Dobbelsteen

Om half twee sloten de huishoudens hun deuren weer, en ging het Buren Gluren-programma verder in dorpshuis de Dobbelsteen. Wethouder Paul de Beer heette iedereen welkom. Patrick: “Hij wilde er graag bij zijn om te laten zien hoe belangrijk hij het vindt dat we in Princenhage zo intensief met energie besparen bezig zijn.” Behalve de wethouder waren ook verschillende leveranciers aanwezig, van onder meer isolatiemaatregelen, zonnepanelen en infraroodverwarming. Zodat mensen die van het Buren Gluren enthousiast geworden waren, direct met professionals konden praten en eventueel persoonlijke offertes konden opvragen. Voor de kinderen was er ondertussen een wedstrijd knutselen: wie maakt het handigste, origineelste product van gerecycled materiaal?” Ook hier maakte de cameraploeg van RTL4 leuke opnamen.

Kleine moeite, grote besparing

Buren Gluren is bedacht door Buurkracht, waarmee Duurzaam Dorp Princenhage al geruime tijd samenwerkt om energiebesparing in de buurt onder de aandacht te brengen. Princenhage had de primeur. Patrick: “Het was voor iedereen nieuw en dus een beetje zoeken, maar ik ben tevreden over het verloop. Wat we proberen te bereiken, is dat mensen zich meer bewust worden van hun energieverbruik. En dat je soms met simpele maatregelen al heel veel kunt besparen. Bij mijn vloerverwarming kun je bijvoorbeeld de cv-ketel op een veel lagere temperatuur zetten. Dat heeft mij niks gekost: ik ben naar boven gewandeld en heb aan een knop gedraaid. Dat scheelt me 150 euro per jaar. Dat soort inzichten wil ik zo veel mogelijk mensen meegeven.”

Princenhage-Ambachtenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Princenhage-Ambachtenbuurt