Gezellige en drukke energiemarkt in Stedum

16 april 2018

Ruim honderd bewoners van Stedum en omliggende dorpen bezochten zaterdag 14 april de energiemarkt in het Trefpunt. De sfeer was prima en de kraampjes werden goed bezocht. Leveranciers presenteerden hun producten, een energieadviseur gaf gratis advies en bezoekers konden zich inschrijven voor energieverbruiksmeters waarmee ze energieslurpers in huis eenvoudig en snel opsporen. 

Buurkracht ed85d038 1562 44b2 98d2 19a265b2c2cb
Gezellige en drukke energiemarkt in Stedum

In Stedum is een deel van de huizen geïnspecteerd op schade en aardbevingsbestendigheid. Het wachten is op de uitslag van de Nationaal Coördinator Groningen. De bewoners van Stedum gebruiken die tijd om zich goed voor te bereiden. “Als je huis dan toch op de schop moet, dan kun je net zo goed meteen doorpakken”, stelt Dirk van Impe van het organiserende buurtteam. “De NCG isoleert tot de bouwnorm. Op de energiemarkt konden bewoners zien wat nog meer mogelijk is om je woning te verduurzamen.”

Voor elk wat wils

Dirk verzorgde om kwart over tien de officiële opening. Als symbolisch gebaar overhandigde hij wethouder Duurzaamheid Bé Schollema een steen die met duurzaam Gronings kalkhennep was nageïsoleerd. Daarna konden de bezoekers terecht bij acht kraampjes met leveranciers voor isolatie, zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. “Je kon ook voorlichting krijgen over elektrisch rijden en over het kalkhennep. Bewoners die bij de versterking het heft in eigen hand willen houden, bijvoorbeeld omdat ze een monumentaal pand hebben, mogen daarvoor van de NCG zelf vertrouwde leveranciers kiezen. Voor hen was er een ervaren lokale aannemer aanwezig.”

Fikse rijen

De meeste bezoekers namen ruim de tijd voor hun bezoek. De leveranciers waren voortdurend in gesprek en voor de tafel van de energieadviseur stond af en toe zelfs een fikse rij. Dirk: “Vorige maand zijn bij 45 woningen warmtebeelden gemaakt met de warmtecamera. De energieadviseur gaf gratis advies over hoe de bewoners de beelden moeten interpreteren.” Bij de Buurkrachttafel konden bezoekers zich inschrijven voor de energieverbruiksmeters; wie dat ter plekke deed, maakte kans op een van de twee energiebespaarboxen. En in het midden van de zaal stonden tafels waar bezoekers onder het genot van koffie, thee of fris nog konden napraten.

Meedoen met de postcoderoos

Het buurtteam keek om twee uur voldaan terug. “De leveranciers waren tevreden, de bezoekers waren blij en hier en daar waren er al afspraken gemaakt voor offertes. En ondanks dat we ons eigen postcoderoosproject niet actief gepromoot hebben, kregen we ook daarvoor nog twee inschrijvingen binnen. Het dak wordt op dit moment gelegd, maar er is nog ruimte voor meer dorpsgenoten die willen meedoen. Wie op die manier van zonne-energie wil genieten, met zonnepanelen op andermans dak, kan een mailtje sturen naar duurzaamstedum@gmail.com.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?