Gezamenlijke speurtocht naar zonnepanelen geslaagd

19 juni 2014

Joke Bernoster en haar man waren al een tijdje van plan om zonnepanelen op hun dak te plaatsen, toen de uitnodiging voor de buurtbijeenkomst van Buurkracht in de bus viel. Daar waren ze dan ook bij. Na afloop meldde Joke zich aan voor een werkgroepje dat uit zou zoeken wie wat voor zonnepanelen kon leveren tegen welke voorwaarden. Hoe gingen ze te werk?

Buurkracht 140707 zonnepanelen in oss
Zonnepanelen in Oss

“Ik dacht: ik kan het wel allemaal zelf uitzoeken, maar als we de koppen bij elkaar steken, kunnen we nog wat van elkaar opsteken”, vertelt ze. “Vandaar dat ik in die werkgroep ben gestapt, met vier anderen.” Ze pakten het grondig aan. “We hebben nagedacht over wat we wilden: geen bedrijf uit Groningen, maar uit de regio. Geen starter, maar een leverancier met tien jaar ervaring, ook met grotere projecten. We wilden ook tien jaar garantie op de omvormer, korting bij tien aanvragen en nog meer korting bij twintig. En de partij die we zochten, moest de btw-teruggave over de zonnepanelen voor ons regelen. Zo hebben we een hele wensenlijst opgesteld en met die lijst in de hand hebben we acht leveranciers benaderd.”

Klinkend resultaat

Ook de financieringsmogelijkheden onderzocht de werkgroep. “Bij de gemeente kun je een lening voor zonnepanelen afsluiten met een rente van 1,3%. Daarmee betaal je per maand aan aflossing ongeveer het bedrag dat je bespaart aan elektriciteit. En na vijf jaar ben je van je lening af.” Tijdens de tweede buurtbijeenkomst in mei en op de energiemarkt in de stad later die maand presenteerde de werkgroep zijn bevindingen. De geselecteerde leverancier was er zelf ook om zijn aanbieding toe te lichten. “Bij ons thuis liggen de panelen inmiddels op het dak, naar volle tevredenheid. Tot nu toe hebben bijna twintig huishoudens zich aangemeld. En op de maatregelen die minder kosten, zoals spouwmuurisolatie, is helemáál goed gereageerd.”

Binding in de buurt

Behalve zonnepanelen heeft Joke aan haar deelname in de werkgroep leuke contacten overgehouden. “Eén van de werkgroepleden kende ik al goed, de andere drie nog niet. Op deze manier leer je elkaar beter kennen, het geeft meer binding in de buurt. Ik ben wel benieuwd of dat bestendig is; nu we niet meer bij samenkomen, zien we elkaar weer minder. Het lijkt mij leuk om nog een keer af te sluiten met een borrel voor alle werkgroepen, daar ben ik zeker bij!”

Ruwaard - Staatsliedenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ruwaard - Staatsliedenbuurt