Gezamenlijke energie-inkoop in en voor America

19 april 2016

Het buurtteam van America in Limburg heeft weer een nieuwe actie voor dorpsbewoners: samen energie inkopen. De jaarvergadering van de dorpsraad en de dorpscoöperatie op 13 april in gemeenschapshuis Aan de Brug vormde een mooie gelegenheid om deze actie te presenteren. De eerste inschrijvingen zijn al binnen.

Buurkracht bb13april
America weer bijeen

In America is samen energie besparen een succes. Ruim 50 huishoudens deden mee aan eerdere dorpsacties, bijvoorbeeld voor isolatie en zonnepanelen. Samen besparen ze daarmee al € 33.000,- per jaar, gemiddeld ruim € 600,- per huishouden. Marco Hesp van het buurtteam: “Voor ons zijn de maatregelen wel afgerond, al hanteert bijvoorbeeld de leverancier van isolatiemaatregelen voor dorpsbewoners nog steeds de actietarieven. Wij zijn ondertussen verder gaan kijken. Bij een bijeenkomst van buurtteams uit de regio afgelopen najaar raakte ik in gesprek met Henrie van Summeren uit Elsendorp. Hij vertelde dat zijn team afspraken had gemaakt met NL Energiecollectief, een partij die ondernemers en particulieren aan voordelige tarieven voor gas en stroom helpt dankzij collectieve inkoop. Daarbij vloeit voor elke deelnemer een percentage van de energierekening in een gezamenlijke pot terug ter bevordering van de leefbaarheid van het dorp. Dat zag ik ook wel zitten voor America.”

Uitgelezen kans

De afspraken waren zo gemaakt. “Dan praat je bijvoorbeeld over wie die gezamenlijke pot gaat beheren. De Dorpsraad was een optie, maar die vond deze taak niet zo goed bij zichzelf passen. Toevallig waren we ook net bezig met de oprichting van een Dorpscoöperatie, en daar past het wél goed bij. Zo kwamen we toch al vrij snel uit de constructie. Vervolgens was het nog even zoeken naar het juiste moment om de actie kenbaar te maken. De jaarvergadering van de Dorpsraad en de Dorpscoöperatie was daarvoor een uitgelezen kans.”

Goede voorbeeld

Zo kon het buurtteam op 13 april het startsein geven aan de nieuwste actie in het dorp: samen energie inkopen. Weer een manier om de energierekening verder naar beneden te krijgen. Marco hield een korte inleiding, waarna hij Dave Leuken en Hans Mooibroek van NL Energiecollectief het woord gaf om de actie nader toe te lichten. Marco: "Per inwoner die zich met een speciale America-code aanmeldt voor NL Energiecollectief gaat er ongeveer € 20,- per jaar naar de Dorpscoöperatie, 20 procent van het vastrecht." Er kwamen goede, kritische vragen uit het publiek, viel hem op. “Dat is precies wat we wilden. Er waren ook mensen die direct zeiden: doe mij ook maar zo’n deal. Om het goede voorbeeld te geven, heb ik me ter plaatse aangemeld voor de actie. Zo konden bezoekers meteen meekijken hoe dat werkt. NL Energiecollectief pretendeert niet de allerlaagste tarieven te bieden, maar ik heb tot nu toe niets goedkopers gevonden, niet voor gas en niet voor stroom.”

Ook meedoen?

Kijk voor meer informatie op www.buurkracht.nl/america en http://www.americaweb.nl/ (vanaf 25 april http://www.inamerica.nl/). Daar vind je ook de code die je moet invoeren om te zorgen dat je niet alleen een lagere energierekening krijgt, maar dat ook America daar weer een beetje beter van wordt. Ook als je niet in America woont, kun je gebruikmaken van deze actie. Je krijgt dan dezelfde scherpe tarieven als de Americanen, en draagt een steentje bij aan hun gemeenschap.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?