Gestructureerde brainstorm over verduurzaming in Armhoefse Akkers

19 juni 2017

Bijna 90 huishoudens in Armhoefse Akkers (Tilburg) volgen hun energieverbruik via hun persoonlijke pagina op buurkracht.nl. Op 15 juni waren ze van harte uitgenodigd in het bedrijfsrestaurant/werkcafé van GGZ Breburg om te bespreken hoe dit verbruik omlaag kan. Het organiserende buurtteam zat al vol bruisende ideeën, en dankzij de enthousiaste input van de aanwezigen kwamen er daar nog een paar bij. Buurtgenoten die ook graag meedenken, inzicht in hun energieverbruik willen of op de hoogte blijven, kunnen zich melden via de buurtpagina.

Buurkracht buurkracht armhoefse akkers bijeenkomst 1507
Enthousiaste buurtbewoners zorgen voor inspirerende ideeën

De informatieavond had duchtige concurrentie van het mooie weer, maar er waren toch genoeg buurtgenoten aanwezig om er een sprankelende, interactieve en inspirerende avond van te maken. Hein Jacobs van het buurtteam trapte de bijeenkomst af met een korte inleiding waarin hij het buurtteam voorstelde, uitlegde wat het doel daarvan is en hoe Buurkracht daarbij ondersteunt. “Rondom een paar tafels hebben we vervolgens samen met de bezoekers verschillende onderwerpen besproken”, vertelt hij. “Zo heeft Nell Toemen van ons team verteld over de beelden die we begin dit jaar gratis gemaakt hebben met de warmtecamera bij 18 buurtgenoten. Daarop kon je bijvoorbeeld goed zien dat de glas-in-loodramen in onze buurt veel warmte lekken.”

Eyeopeners met energieverbruiksmeters

Het team leent ook een energieverbruiksmeter uit aan buurtgenoten waarmee ze het stroomverbruik van hen elektrische apparaten kunnen doormeten. Ook daar deed Nell een boekje over open. Hein: “Die verbruiksmeters blijken vaak echte eyeopeners. We vragen iedereen die ze een paar dagen leent om de metingen in een overzicht te zetten, zodat we ook onderlinge vergelijkingen kunnen maken. Dan zie je bijvoorbeeld dat koelkasten van 20 jaar oud – die zijn er echt nog in de buurt – ruim € 100,- per jaar aan stroom verbruiken. Een enorm verschil met moderne modellen.”

Acties in de pijplijn

Naar aanleiding van de warmtebeelden heeft het team het idee opgevat om in het najaar een gezamenlijke actie te organiseren voor glas-in-loodisolatie. Frans van Bakel vertelde dat het team de mogelijkheden bekijkt en zoekt naar partijen die voorzetramen kunnen leveren én glas-in-lood kunnen ‘sandwichen’. Ook bracht Frans samen met teamlid Ger Pepels de actie Zon op andermans dak ter sprake. Hein: “We kijken uit naar geschikte daken om collectief zonnepanelen op te plaatsen, in samenwerking met energiecoöperatie Energiefabriek013. Een van de aanwezigen bleek een hal op het industrieterrein te hebben staan met een oppervlak van 1600 m2 dat zij daarvoor best beschikbaar wil stellen. Ook in dat opzicht was het een vruchtbare avond.”

Nieuwe ideeën

Ger Pepels van het team nam de aanwezigen tot slot op interactieve wijze mee in een brainstorm over verdere verduurzaming van de buurt. “We hebben het bijvoorbeeld over auto’s delen gehad. We willen allemaal minder auto’s in de buurt, alleen al vanwege het parkeerprobleem. Toevallig heb ik net uitgezocht dat we in onze buurt al 7 auto’s hebben staan die je kunt lenen: twee van Greenwheels en vijf van particulieren. Die kun je allemaal vinden via ritjeweg.nl en daar kun je je eigen auto ook als deelauto aanmelden. Daar werd erg enthousiast op gereageerd: misschien kunnen we daar als buurt meer mee doen.”

Energieverbruiksmeters lenen?

Vanwege het mooie weer werd de bijeenkomst even na 21.00 uur volgens planning afgerond. “Daar hebben we een leuke discussie voor onderbroken die we ongetwijfeld nog eens voort gaan zetten. In de tussentijd gaan wij door met onze activiteiten. We houden iedereen op de hoogte, onder andere via onze buurtpagina. Daar kunnen buurtgenoten zich ook nog opgeven voor de energieverbruiksmeters. Een hartstikke leuke manier om nog meer inzicht in je energieverbruik te krijgen.”

Armhoefse Akkers

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Armhoefse Akkers