Energieparty in Pleijendal

24 november 2016

Dirk en Aly de Vogel uit Dalfsen hebben hun huis in Pleijendal drastisch verbouwd voordat ze er in 2015 introkken. Ze kunnen er nu tot hun honderdste blijven wonen. En het is ook nog veel energiezuiniger geworden. Op 21 november vond onder hun geïsoleerde dak met zonnepanelen de eerste Buurkracht Energieparty plaats: een klein feestje in het teken van duurzaamheid.

Buurkracht energieparty dirk vertelt
Dirk vertelt enthousiast over de maatregelen in huis

“We hadden een select gezelschap uit de buurt uitgenodigd”, vertelt Dirk. “Vooral mensen die we kennen en van wie we wisten of vermoedden dat ze geïnteresseerd zijn in energiebesparing. Die konden bij ons komen kijken hoe wij dat hebben aangepakt en alles vragen aan ons en een energieadviseur die er ook bij was. Gewoon gezellig met koffie en wijn en lekkere hapjes zoals zelfgebakken Buurkracht-cakejes.” En zo stroomde rond half acht ’s avonds de woonkamer aardig vol. Dirk en Aly leidden hun bezoekers trots rond door hun huis. Waarbij ze onder meer lieten zien hoe hun zolder geïsoleerd is, waar de omvormer van de zonnepanelen zit en waar de nieuwe ketel hangt. Maar ook dat ze het huis zo ingericht hebben dat ze niet per se naar boven hoeven; alle noodzakelijke voorzieningen zijn beneden.

Voor en na de behandeling

Na de rondleiding ging Dirk uitgebreid in op de verbouwing. “Ik had een powerpointpresentatie met ook veel foto’s van vóór de verbouwing. Heel oubollig. En heel anders. Maar wij vonden de locatie ideaal: we zitten op 300 meter van het centrum en recht tegenover de ingang van het ouderenzorgcentrum. Dat betekent dat we hier straks ook makkelijk gebruik kunnen maken van ouderenzorg en aanverwante diensten zoals Tafeltje Dekje. Daar hadden we een verbouwing graag voor over. We hebben een stukje extra grond aangekocht bij de gemeente, zodat we het huis konden uitbreiden met een slaapkamer, douche, toilet en achterwoonkamer. En verder hebben we alles vernieuwd en meteen geïsoleerd. We verstoken nog maar 900 kuub gas per jaar en wekken ongeveer net zo veel stroom op als we gebruiken.”

Klaar voor de toekomst

Het huis werd meteen ook toekomstbestendig: “Het is zo ingericht hebben dat we niet per se naar boven hoeven; alle noodzakelijke voorzieningen zijn beneden. Boven hebben we wel nog een kantoortje, een naaikamertje en een logeerkamer, maar daar kunnen we zonder mochten we slecht ter been raken. We kunnen hier zó honderd worden.”

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?