Gewaagde 1 aprilgrap brengt buurt in beweging

06 april 2017

Op de buurtbijeenkomst van Hanevoet-Vijverkwartier op 4 april in basisschool ’t Startblokske waren er bijna stoelen te kort. Ruim 40 bewoners wilden alles weten over de windmolen die medio 2018 midden in de buurt geplaatst zou worden. Dat het een 1 aprilgrap bleek, kon – bijna - iedereen waarderen. Het buurtteam kreeg vervolgensalle aandacht voor de onderwerpen waar het echt om draaide: inzicht in je energieverbruik, het klushuis en het nieuwe ventilatiesysteem. Blijf op de hoogte. Buurtbewoners die het gemist hebben en alsnog informatie willen kunnen terecht bij het buurtteam.

Buurkracht img 6055
Hoge opkomst in Hanevoet-Vijverkwartier

Een windmolen in Hanevoet-Vijverkwartier? Toen de buurtbewoners op 1 april wakker werden, zagen ze het nieuws op wel twintig posters door de hele buurt en op de Buurkrachtflyer in de brievenbus. Een foto toonde een grote windmolen naast de vijver midden in de wijk. Op dinsdag 4 april zouden de bewoners er meer over horen tijdens de buurtbijeenkomst in ’t Startblokske. De windmolen was al snel het gesprek van de dag. De buurtapp op NextDoor ontplofte door alle reacties en buurtteamleden werden op straat aangesproken. Leo van Bakel van het buurtteam: “Sommige mensen waren verontwaardigd. Hoe konden we nu een windmolen gaan plaatsen?! Anderen waren verrassend positief. Veel mensen hadden direct al vermoedens en checkten of het een 1 aprilgrap was. Maar omdat we geen millimeter toegaven, bleef de twijfel.”

Slagroomtaart

Op 4 april kwamen de bewoners dan ook nieuwsgierig en verwachtingsvol binnen. Het buurtteam had gekozen voor een bijeenkomst in de vorm van een talkshow met een heuse talkshowgastheer: Rob. Een initiatief dat mogelijk werd gemaakt door Tante Netty, een organisatie die maatschappelijke projecten in Eindhoven creatief ondersteunt. Rob praatte de avond aan elkaar en bevestigde al in de eerste zin van zijn welkomstwoord de vermoedens van velen: ja, het was een 1 aprilgrap. Leo: “We kregen een paar goede reacties en een paar kritische, en gingen daarna al snel over op het programma. We hadden ons doel bereikt: een volle zaal, een dynamische sfeer en aandachtige bewoners.” Om de grap mooi af te ronden trakteerde het buurtteam alle bezoekers op slagroomtaart met een afbeelding van een windmolen. “Zodat iedereen de molen kon verslinden.”

Inzicht in je energieverbruik

Het belangrijkste punt op het programma was zicht in je energieverbruik. De afgelopen maand heeft iedereen in Hanevoet-Vijverkwartier een slimme meter gekregen. Rob nodigde buurtbegeleider Irmy Paassen van Buurkracht uit om te vertellen wat je er allemaal mee kunt doen. Leo: “Wie zich aanmeldt op onze buurtpagina buurkracht.nl/hanevoet-vijverkwartier kan daar z’n persoonlijke code invoeren. Je kunt dan je eigen verbruiksgegevens zien en deze vergelijken met het gemiddelde energieverbruik in de buurt. Het verbruik is per uur zichtbaar. Zo krijg je ook inzicht in eventuele pieken en kun je nagaan wat de reden daarvan is. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk buurtbewoners zich aanmelden, zodat iedereen zich bewust wordt van z’n verbruik. We denken er dan ook over om buurtbewoners te ondersteunen bij het aanmelden en inloggen.”

Samen klussen

Hanevoet-Vijverkwartier is een 100 procent-huurdersbuurt. Het Woonbedrijf staat volledig achter de energiebesparingsacties en stelt daarom een maand lang een klushuis ter beschikking. Een lege huurwoning waarin bewoners kunnen zien wat je als huurder kunt doen om je huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Leo: “Denk aan aluminiumfolie achter de radiator of een brievenbusborstel. Er is ook gereedschapsset te leen voor mensen die thuis willen klussen, maar niet het juiste gereedschap hebben.”

Luchtrooster open

Ten slotte konden de bezoekers nog vragen stellen over het nieuwe ventilatiesysteem dat Woonbedrijf in alle huizen heeft laten installeren. Leo: “Het nieuwe systeem is 35 procent zuiniger dan het oude en veel geavanceerder. Veel mensen waren bezorgd over een rood lampje, de CO2-melder. Dat betekent dat er te weinig frisse lucht in huis is. Als je even een luchtrooster openzet, gaat het lampje al snel weer uit.”

Meld je aan

Was de 1 aprilgrap alle moeite waard? Leo: “Zeker weten. Zo’n actie geeft extra energie aan een bijeenkomst. Mensen waren betrokken, stelden veel vragen en deelden veel uit eigen ervaring. Ik vraag me af of we zonder actie zo’n grote opkomst en zulke goede resultaten hadden behaald. Irmy ging met de contactgegevens van 40 buurtgenoten naar huis en we kregen veel nieuwe ideeën voor het klushuis. Ik wil dan ook de mensen van Buurkracht en Tante Netty hartelijk danken voor hun hulp bij de grap en de organisatie van de talkshow. En designer Vincent Wittenberg voor het photoshoppen van de windmolen. Wie zich nog wil aanmelden voor het klushuis, z’n energieverbruik wil volgen, op de hoogte wil blijven van onze acties of het leuk vindt om ons een handje te helpen, nodigen we van harte uit zich aan te melden op onze buurtpagina.”

Hanevoet-Vijverkwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hanevoet-Vijverkwartier