Gemert smeedt energiebesparingsplannen – en het ijzer is heet!

12 april 2017

Het borrelde en bruiste op donderdagavond 6 april in De Eendracht in Gemert. Daar kwamen zo’n twintig dorpsgenoten bij elkaar om te praten over samen energie besparen: wat kunnen wij in onze buurt doen? Daar kwamen zo veel ideeën op dat een vervolg niet uit kan blijven. Inwoners die ook mee willen denken, kunnen zich melden bij de G1000 Duurzaamheidsclub.

Buurkracht bb april
Het borrelde en bruiste op donderdagavond 6 april in De Eendracht in Gemert

De bijeenkomst was het initiatief van Bas Willemsen, Afra ter Laak, Henk van den Berg en Henrie van Summeren, alias de G1000 Duurzaamheidsclub. “Deze club is voortgekomen uit de G1000 Burgertop in Gemert in 2016”, vertelt Bas. “Samen willen we bijdragen aan een energieneutraal Gemert in 2035. Een van de manieren waarop we dat kunnen doen, is door energiebesparing te promoten onder huizenbezitters. In onze gemeente hebben Elsendorp, De Mortel en Handel al goede ervaringen met sámen energie besparen, met ondersteuning van Buurkracht. Vandaar dat we het plan hebben opgevat om ook in Gemert zelf enthousiastelingen in buurten aan Buurkracht te koppelen.”

Ondersteuning van Buurkracht

Na een korte introductie van Bas kreeg buurtbegeleider Irmy van Paassen van Buurkracht dan ook de gelegenheid om uit te leggen wat haar organisatie voor buurten kan betekenen. Bas: “Buurten die samen aan de slag willen met energiebesparing, krijgen een eigen buurtbegeleider zoals Irmy, die hen met raad en daad bijstaat bij het organiseren en bekendmaken van besparingsacties. Ook helpt Buurkracht bewoners aan helder inzicht in hun energieverbruik, bijvoorbeeld met verbruiksgrafieken op een persoonlijke pagina op buurkracht.nl, maar ook met warmtebeeldcamera’s, energieverbruiksstekkers en andere handige hulpmiddelen. Vaak is dat inzicht een eerste stap naar besparingen.”

Elsendorp bespaart al ruim € 25.000,- per jaar

Henrie van Summeren, een van de kartrekkers van Buurkracht in Elsendorp, vulde het verhaal van Irmy aan met zijn eigen ervaringen. “Wij waren een van de allereerste Buurkrachtbuurten”, vertelde Henrie trots. “De samenwerking met Buurkracht heeft energiebesparing in Elsendorp op een hoger plan gebracht. Zo hebben we samen succesvolle acties voor isolatie en zonnepanelen opgezet. De tientallen deelnemers besparen per jaar voor meer dan € 25.000,- aan energie. Ook bij de totstandkoming van de dorpscoöperatie die begin dit jaar officieel werd, heeft Buurkracht geholpen het draagvlak in het dorp te vergroten.” Irmy lacht: “Henrie was zo enthousiast dat ik toch maar even vermeld heb dat hij écht geen aandelen heeft in Buurkracht!”

In groepjes aan de slag

Zo kregen de bezoekers al inspiratie voor het belangrijkste deel van de avond: bedenken wat ze zélf zouden kunnen doen aan energiebesparing in hun wijk. Welke acties zouden interessant zijn? Wat leeft er in de buurt? Hoe betrek je zo veel mogelijk buurtgenoten bij acties. Bas: “Iedereen had al aan het begin van de avond op een grote kaart van Gemert zijn eigen naam op een stickertje op z’n eigen adres geplakt. Zo konden we makkelijk groepjes indelen van mensen die al bij elkaar in de buurt wonen.” De energie spatte eraf, merkte Bas op: “Minstens één groepje wil meteen aan de slag, een ander groepje is van plan de buurtvereniging erbij te betrekken. En Irmy heeft al vijf vervolgafspraken staan.”

Ook meedenken over energiebesparing in Gemert?

Wil je je aansluiten bij een van de groepjes of zelf besparingsinitieven opzetten in jouw buurt? Neem contact op met Bas Willemsen of met Irmy van Paassen

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?