Energiewinst door inzicht en ideeën uit de buurt

22 februari 2017

In de Noorderplantsoenbuurt in Groningen borrelt en bruist het. Regelmatig komen buurtgenoten bij elkaar op energiemarkten en informatieavonden om verduurzamingsideeën uit te wisselen. Bewoonster Marieke Timmer: “Dat en de maandelijkse overzichten per mail van mijn energieverbruik maken het nog leuker om met energieverbruik bezig te zijn.”

Buurkracht marieke timmer
Enthousiaste buurtbewoner Marieke Timmer

Energiebewust was Marieke eigenlijk altijd al. “Dat is een combinatie van de kosten in de gaten willen houden en streven naar comfort voor een goede prijs en op een manier waar we de toekomst mee tegemoet kunnen. Ik gebruik dus groene stroom en verspil zo min mogelijk. Mijn meterstanden hield ik al elke maand in de gaten, maar met de statistieken van Buurkracht kun je ook nog zien hoeveel je per dag en zelfs per uur verbruikt hebt. En of je meer of minder verbruikt dan je buurt en vergelijkbare huishoudens. Voor elektra althans; in mijn schippershuisje kon de gasmeter niet aan de slimme meter gekoppeld worden.”

Je energieverbruik wordt tastbaar

Een grootverbruiker is Marieke zeker niet: haar stroomverbruik zit meestal zo’n 40 procent onder het buurtgemiddelde en 60 tot 70 procent onder dat van vergelijkbare huishoudens in het land. “Dat kan kloppen, ik ben vaak van huis. Wat ik vooral grappig vind is dat je heel duidelijk ziet wanneer je wel en niet thuis was. Zo wordt je energieverbruik – en de kosten die dat met zich meebrengt - heel tastbaar. Dat mijn verbruik zo ver onder het gemiddelde licht, voelt als een opsteker dat ik best goed bezig ben. Ik kan me goed voorstellen dat die statistieken je aanzetten tot besparingen, zeker als je blijkt ver boven het buurtgemiddelde te zitten.”

Tips ter harte

De afgelopen tijd heeft Marieke verschillende besparingstips ter harte genomen die ze bij energiemarkten van buurtgenoten en deskundigen kreeg. “Zo heb ik ledlampen aangeschaft, en stekkerdozen met aan-/uitschakelaars om het sluipverbruik in huis tegen te gaan. Op een aantal lampen heb ik tijdschakelaars aangesloten. De deuren blijven zo veel mogelijk dicht en als ik er niet ben gaat de verwarming op 13 graden. Kom ik laat thuis, hoeft de cv niet meer aan; ik heb een klein gaskacheltje waar ik dan nog even voor kan kruipen. En ik heb net een gordijn gekocht dat ik voor mijn open trapopgang hang om zo het warmteverlies in het trapgat te beperken. Dat staat nog gezellig ook.”

Verduurzamen wordt steeds leuker

De verduurzamingsacties en -activiteiten in de Noorderplantsoenbuurt hebben zuinig omgaan met energie voor Marieke nog leuker gemaakt. “Om mij heen zijn veel inspirerende buurtgenoten die met hun plannen, ideeën en initiatieven steeds weer een beetje bijdragen aan mijn eigen bewustwording. Daar sluit ik me graag bij aan; mijn aanmeldformulier voor de Groenste Buurt-coöperatie ligt al klaar.”

Buurkracht helpt

Buurkracht kost niets en legt deelnemers niets op, maar helpt besparingsacties bekend te maken en tot een goed einde te brengen. Zodat goede voornemens geen voornemens blijven, maar ook echt worden uitgevoerd. In Groningen zijn al veel Buurkrachtbuurten actief met energiebesparing. Op buurkracht.nl/doe-mee kunnen bewoners zien of in hun buurt al een buurtteam actief is.

Meer informatie

Buurtbewoners in de Noorderplantsoenbuurt die net als Marieke meer inzicht willen in hun energieverbruik of op de hoogte gehouden willen worden van de acties en activiteiten om samen energie te besparen kunnen zich aanmelden op buurkracht.nl/noorderplantsoenbuurt of rechtstreeks mailen.

Noorderplantsoenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Noorderplantsoenbuurt