Geeren-Zuid in Breda: 250ste Buurkrachtbuurt

17 februari 2018

In het Bredase Geeren-Zuid is de 250ste Buurkrachtbuurt van Nederland van start gegaan. Toine Meijvis, Cisca Magarry en Inge Wiersma gaan met zoveel mogelijk buurtbewoners aan de slag om samen energie te besparen. Zonnepanelen op álle daken staat bovenaan de wensenlijst van de buurt. En met de toegezegde medewerking van wooncorporatie AlleeWonen ziet de toekomst er zonnig uit.

Buurkracht brengt mensen in buurten bij elkaar om samen energie te besparen. Inmiddels zijn ruim 11.000 mensen in Nederland, waarvan 5.200 in Noord-Brabant, actief met Buurkracht om met elkaar grote en kleine energiebesparende maatregelen te nemen. In de 88 Brabantse Buurkrachtbuurten wordt hiermee inmiddels elk jaar weer ruim € 740.000,- bespaard. De jaarlijkse CO2-uitstoot is er al met meer dan 1.900.000 kg omlaag gegaan.

Buurkracht geeren zuid2
Geeren-Zuid in Breda: 250ste Buurkrachtbuurt

Brabanders lopen warm voor zonnepanelen

Ruim de helft van de maatregelen die Buurkrachtbuurten nemen, komen uit Noord-Brabant. Met name het plaatsen van zonnepanelen en spouwmuurisolatie zijn er populair. Geeren-Zuid gaat ook op dat vlak een bijdrage leveren. “De meeste huizen in onze buurt zijn inmiddels aardig geïsoleerd en comfortabel. Hoogste tijd om nu met elkaar de volgende stap te zetten: zonnepanelen op alle daken. En het eerste succes is ook al geboekt. Wooncorporatie AlleeWonen hebben we bereid gevonden zonnepanelenpakketten beschikbaar te stellen tegen een voordelige prijs,” aldus Inge Wiersma, een van de initiatiefnemers van Buurkrachtbuurt Geeren-Zuid.

De afgelopen jaren is er flink gerenoveerd in Geeren-Zuid. Veel woningen zijn opgeknapt, het buurthuis is nieuw leven ingeblazen en mede daardoor zijn er tal van burgerinitiatieven ontstaan, waaronder Buurkrachtbuurt Geeren-Zuid.

Breda: tweede Buurkrachtstad van Nederland

Er zijn zes Buurkrachtbuurten in Breda: Princenhage-Ambachtenbuurt, Sportpark, Zandberg, De Moeren, van Sonsbeeck en Geeren-Zuid. Breda staat samen met Eindhoven en Venlo op een gedeelde tweede plaats met het aantal Buurkrachtbuurten. Groningen heeft het hoogste aantal. Spouwmuurisolatie en het leggen van zonnepanelen zijn de energiebesparende maatregelen die het meeste voorkomen in de Bredase Buurkrachtbuurten.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?