Geen half werk in Folsgeare

21 februari 2018

Met twee postcoderoosprojecten en een actie met een uitgebreide woningenergiescan pakt het Friese Folsgeare energiebesparing grondig aan. Bijna 40 van de 300 bewoners waren op 20 februari in het dorpshuis aanwezig om zich bij te laten praten over de mogelijkheden voor energiebesparing in hun eigen woning. Heb je vragen over wat jij nog kan doen qua energie besparen? Vraag Mario Grims.

Buurkracht folsgeare
Geen half werk in Folsgeare

De informatiebijeenkomst had een vol programma. Mario Grims van het dorpsteam dat het besparingsinitiatief trekt, opende de avond met de bevindingen van de woningscanactie. 20 van de 120 huishoudens hadden zich in december opgegeven om hun woning van boven tot onder te laten doorlichten op energiebesparingskansen. Als gepensioneerd besparingsanalist had Mario zijn oude vak weer opgepakt om isolatie, verwarmingsinstallaties, meterkasten, beveiliging en brandmelders minutieus te checken. Hij maakte daarbij gebruik van de warmtebeeldcamera, CO2-meter en energieverbruiksmeters van Buurkracht.

Isolatie vernieuwen

Mario: “Ik ben in december al begonnen om warmtebeelden van de woningen te maken. Hierop kun je aan de kleuren zien waar een woning warmte lekt en waar de isolatie dus voor verbetering vatbaar is. Mijn eerste indruk is dat in veel woningen het isolatieglas en de isolatie verouderd zijn. Bij de helft van de woningen zou spouwmuurisolatie flink schelen. Ik trof ook veel oude verwarmingsketels aan en heb hier geadviseerd om de modernste HR-ketel aan te schaffen met veel hoger rendement en lager verbruik. Die investering verdient zich terug uit de energiebesparing.” Per woning gaat Mario zijn bevindingen in een rapport verwerken. Compleet met adviezen waarmee de woningeigenaar aan de slag kan.

Hybride warmtepomp

Aansluitend op Mario's verhaal presenteerde installateur Otte uit Sneek wat de duurzame alternatieven zijn voor de cv-ketel. Zoals een hybride warmtepomp die een cv-ketel en een warmtepomp combineert en waarmee je je gasverbruik flink kunt terugdringen. Mario: “Als je nog een goede cv-ketel hebt, kun je er ook zelf een warmtepomp naast zetten.” Otte was al eerder betrokken bij een kleine collectieve zonnepanelenactie in het dorp en maakte van de gelegenheid gebruikt om ook iets te vertellen over zijn aanbod in zonneboilers en zonnepanelen.

Postcoderoos op de sporthal

Niet iedereen kan of wil zelf zonnepanelen op het dak. Voor de bewoners van huurwoningen of dorpelingen met een dak op het noorden kan een postcoderoos uitkomst bieden. De kersverse Energie Coöperatie Folsgeare is al bezig met twee postcoderoosprojecten voor het dorp. De eerste is een zonneproject op het dak van een sportschool aan de rand van Sneek, die in hetzelfde postcodegebied valt als Folsgeare. De tweede is een zonnedak op de koeienstal van een boer net buiten het dorp. Mario: “Hij moet zijn asbestdak vervangen en kan van de provincie subsidie krijgen als hij zijn nieuwe dak dan meteen vol zonnepanelen legt. Een deel voor eigen gebruik en een deel om via een postcoderoos te verdelen. Op dit moment wordt bekeken of de twee daken sterk genoeg zijn.”

Maar liefst 5% rendement

Het project op de sportschool zet ECF op in samenwerking met een energiecoöperatie uit Sint Annaparochie. In dit dorp is al enige ervaring opgebouwd met postcoderoosprojecten en hoe je als bewoner kunt deelnemen. Mario: “Je kunt een aandeel kopen via de coöperatie en krijgt dan jaarlijks 5% over je aandeel. Dat is meer dan op de bank. Bovendien krijg je je energiebelasting terug.”

Voor de winter klaar

Mario kijkt met een goed gevoel terug op de avond. “De sfeer was goed. Onze eerste stap is de rapporten van de woningscans afronden. Op basis daarvan beslissen we of we samen isolatie oppakken of cv-ketels inkopen. We willen in ieder geval zorgen dat iedereen voor komende winter klaar is met isolatie en de verwarming op orde heeft. We hopen dat zo veel mogelijk bewoners meedoen met de postcoderoosprojecten. Wie op de hoogte blijven van alle acties en overweegt mee te doen, is van harte uitgenodigd op de buurtpagina. Wil je ook meedoen aan het postcoderoosproject, meld je aan op http://www.ecoop.nl/folsgare.

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?